סלחו לי רבותי המומחים אבל לא הבנתי. אני ממש טירון בתחום הזה אז אני צריך שתסבירו לי קצת יותר לאט...
נניח לצורך ההפשטה שלקחתי משכנתא של מיליון ש"ח ואני צריך להחזיר 1.1 מיליון: מיליון אחד מהקרן ו100 אלף ריבית.
ההנחה שלך לא תואמת את האופן בו עובדות הלוואות. אתה מקבל סכום שנושא ריבית, וככל שיעבור הזמן וכתלות בתשלומים, יקבע הסכום אותו תחזיר בפועל.
נניח לצורך עוד יותר הפשטה לוח סילוקין דמיוני שנקרא טנצר, לא שפיצר, שבו אני משלם קודם כל את כל 100K הריבית ומתחיל לפרוע את השקל הראשון מהקרן רק אחרי הריבית
אתה לא בוחר מה לפרוע קודם, ובעצם אף אחד לא. תחשוב שלווית 10K בשוק האפור עם ריבית שבועית של 10%. בסוף השבוע אתה חייב כבר 11K אך הצלחת להחזיר 2K. כעת אתה חייב רק 9K, שכעבור שבוע נוסף יהפכו לחוב של 9.9K, וכך הלאה. את התשלום שביצעת, לאחריו החוב ירד מ-10K ל-9K, ניתן לומר (לא באמת חייבים) ש-1K מתוכו הוריד את הקרן (גובה החוב המקורי) וה-1K הנוסף, הלך לתשלום הריבית. זוהי חלוקה קונספטואלית של הסכום ששולם.
עכשיו, למה זה הגיוני לפרוע הלוואות לפני שמתחילים להשקיע? כי ההנחה היא שהריבית שאני משלם על ההלוואה תהיה ככל הנראה גבוהה יותר מהתשואה שהכסף שלי יעשה על השקעה ולכן קיצור משך ההלוואה יחסוך לי את דימום הריביות שאני משלם מדי חודש. אם אני בלוח סילוקין טנצר ושילמתי כבר את כל הריביות אין לי מה להרוויח בכלל מפרעון מוקדם של החוב כי זה לא יחסוך לי שקל.
אין דבר כזה "שילמתי את כל הריביות". אם תגיד את זה למלווה מהשוק האפור - ישברו לך את הברכיים. הריבית על הלוואות מהבנק עובדת באותה צורה, רק בלי האלימות במקרה של פיגור בתשלום.
בחזרה למציאות - בלוח שפיצר המצב לא כמו בלוח טנצר, יש לי מה להרוויח מפרעון מוקדם. נניח, אם פרעתי את החוב 5 שנים לפני הסוף אז חסכתי את תשלום הריביות של ה5 שנים האחרונות. הטענה שלי היא שבגלל שלוח שפיצר מוטה באופן שאחוז הריבית מתוך התשלום החודשי יורד בהדרגה - ככל שאני קרוב יותר לסוף תקופת המשכנתא כך הכדאיות של פרעון מוקדם פוחתת (כי החלק של הריבית שנשאר בהלוואה קטן יותר).
לוח שפיצר רק קובע את הסכומים שתחזיר כל חודש (בנוי כך שהתשלום יהיה אחיד לאורך התקופה). בכל נקודת זמן, הסכום שאתה עדיין חייב לבנק, ימשיך לשאת באותה ריבית שנתית ללא תלות בגובה התשלומים שתשלם.
למעשה בדקתי את זה, ועכשיו, אחרי 7.5 שנים של תשלום משכנתא כבר שילמתי כמעט 85% מהריבית. פרעון מוקדם של המשכנתא עכשיו יחסוך לי ריביות רק על 15% מהסכום. בשלב הזה - אם אפרע את המשכנתא מוקדם מדי אחסוך מעט מאד (בלי קשר לעמלות פרעון מוקדם וכו').
החוב יותר נמוך, אז הריבית שתשלם עליו יותר נמוכה. השאלה היא איך חוסכים עם החוב שנותר. אין מה להשוות אותו לחוב שהיה או לא היה בעבר - זה לא משנה.
הטענה שלי היא שבגלל ההטיה של לוח שפיצר (שוב, שבו אחוז הריבית מתוך התשלום החודשי פוחת עם השנים) אז הפרעון המוקדם הולך ופוחת עם הזמן.
אין ללוח שפיצר שום הטיה. תחשוב שהבנק נותן לך סכום X ל-Y שנים בריבית Z, ומגיעה אורקל שאומרת לך איזה סכום קבוע להחזיר כל חודש, כך שבעוד Y שנים החוב יתאפס - זה כל מה שעושה לוח שפיצר.
ראה לעיל.