האם אתם מכירים דרכים בהם ניתן ללמוד על הנושא ?
אמנם לא מומחה, אבל אנסה לענות כמיטב ידיעתי.
לא מצאתי ספר, אבל יש
וידאו של בן פליקס, וערך
באינווסטיפדיה. אנסה לסכם את האופציות, ולתת למומחים ממני להעיר.
מה האופציות להשיג מינוף:
1. הלוואה. אפשר לחלק ל 2 תתי חלקים (א) הלוואה רגילה ו (ב) הלוואה במארגין, עם המניות כבטוחה.
2. נגזרים. (א) חוזה עתידי ו (ב) אופצית רכש
3. קרן ממונפת יומית.
פירוט של האופציות
1א: הלוואה - אני כולל משכנתא, הלוואה על חשבון פנסיה/קרן השתלמות/וכו׳, הלוואה לכל מטרה, כרטיס אשראי, וכו׳. התנאים תלויים בחוזה בינך לבין נותן ההלוואה - אין הרבה מה לספר פה.
1ב: ההלוואה היא בהברוקר, עם המניות כבטוחה. ההבדל העיקרי מהלוואה ״רגילה״ היא האופציה של Margin Call (MC). אם השווי של המניות נופל, ולכן היחס בין החוב לשווי המניות גדל, הברוקר יכול
למכור בשבילך את המניות, וכך לקבע הפסד.
במצב קיצוני, אם יש הרבה שחוטפים MC, אז יכול להיווצר בזמן קצר המון מכירות של נייר ערך מסויים, וכך להוריד את הערך שלו בחדות. במצב כזה, כשהברוקר מוכר הוא לא מוכר במחיר ה״הוגן״ אלא במחיר נמוך משמעותית.
2א. חוזה עתידי הוא התחייבות לקנות מניה (נניח VT) במחיר מסויים. אם נניח VT עולה עכשיו 100$, אז אפשר (נניח) לקנות התחייבות לקנות VT ב 50$. החוזה כמובן לא מגיע בחינם - הוא כנראה יעלה באיזור 50$. שאר הכסף נשאר כבטוחה (נראה לי באג״ח ממשלתי). שים לב שאם VT עולה 20$ בסוף התקופה, עדיין חייבים לקנות אותו במחיר זה, וכך אפשר להפסיד עד 100% מההשקעה. אם השווי של הבטוחה יותר (האג״ח הממשלתי), צריך להוסיף עוד כסף או משהו מקביל ל MC - וכך אפשר להכנס גם למינוס.
לצערי, לא 100% סגור על ההסבר, אשמח לתיקונים אם כתבתי שטויות. חוזה עתידי מגלם עלות מסויימת (עמלה), ודורש ל״גלגל חוזה״: למכור את החוזה הנוכחי כאשר/לפני שהוא נגמר ולקנות חדש עם תוקף לעוד זמן. זה גם גורר אירוע מס, שנוגס גם ברווח. בשימוש בחוזה לא מקבלים דיווידנדים, אבל אני מעריך שהדיווידנדים הצפויים כן מגולמים (אולי פחות עמלת סיכון) במחיר החוזה.
2ב. אופצית רכש. מאוד דומה לחוזה עתידי, אבל כאן יש רק אופציה לקנות VT ב 50$, ולא חובה. לכן, אם VT יורד מתחת ל 50$, פשוט לא מממשים את האופציה. ביחס לחוזה עתידי, מגלם עמלה נוספת על תוספת הסיכון לכותב האופציה, אבל לא ניתן להכנס לחוב עם מינוף באמצעות אופציות רכש. אשמח להרחבה נוספת על חוזה עתידי מול אופציות רכש ב״עולם האמיתי״.
3. קרן ממונפת יומית, לדוגמה SSO. ממש לא מבין מה באמת התשואה ארוכת טווח של קרן כזו, אבל מסתבר שאני לא היחיד! בן פליקס מביא את הנוסחה מתוך מאמר אקדמי, והיא די דורשת דוקטורט במתמטיקה כדי להבין. (בקירוב מאוד גס, היא תלויה בתשואה של נכס הבסיס ותלויה שלילית בסטיית התקן שלו. זה לא ממש אומר לי האם זה רעיון טוב להשקיע במשהו כזה לטווח ארוך. )