• התוכן שלפניכם איננו ייעוץ פיננסי. הוא אולי נחזה ככזה, ואף נשמע ככזה, אבל למרבה הפלא, הוא איננו כזה, וממילא לא יכול להיחשב תחליף לייעוץ מטעם בעל הרישיון המתאים, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם. מכאן שאין לראות בתכני הפורום המלצה לביצוע פעולות כלשהן בניירות ערך או בנכסים אחרים, וכל הסתמכות עליהם תהיה באחריות הקורא בלבד. האחריות לאמור בכל הודעה, ובכלל זה החובה לעמוד בהוראות כל דין, היא על מחברה בלבד ואין לייחס את האמור בה לבעלת האתר.

האם אנחנו מתחילים להגיע למצב שבו אג״ח ממשלתי עדיף על דירה?

• פותח הנושא פותח הנושא CarpeDiem
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

CarpeDiem

משתמש רגיל
דירוג
735
בימים האחרונים קרה דבר חשוב - היו נפילות מאוד חדות באג״ח הממשלתי בארה״ב, באירופה וגם בישראל.
באג״ח הממשלתי ישראלי הצמוד הארוך ביותר (30 שנה) התשואה ברוטו כרגע היא 1.33% ונטו 1.06% http://www.bizportal.co.il/bonds/quote/generalview/1134865

נניח את הדברים הבאים -
1. יש דירה ממוצעת שעולה 1.4 מיליון והשכירות עליה היא 3800 ש״ח בחודש
2. מחירי השכירות צמודים לגמרי למדד כדי להקל על החישובים.
3. כל מסלולי המשכנתא שהבנקים מציעים יהיו שקולים לממוצע של הריבית הקבועה צמודה.
4. הדירה תמיד מאוישת, אין הוצאות תיקונים, אין שיפוצים ואין פחת מבנה.
5. מחירי הדירות שומרים על ערכם הריאלי כיום בעוד 30 שנה.

נניח יש לי רק 25% מההון העצמי לדירה - 350,000 ש״ח ואני צריך משכנתא במינוף של 75% כלומר - 1,050,000 ש״ח. אתמול בנק ישראל פרסם את ריביות המשכנתא, וכרגע הריביות הקבועות צמודות ל-25 שנה ומעלה עומדות על ממוצע של 4.19%. כלומר מדובר בהחזר חודשי של 5,128 ש״ח בחודש (עם הצמדה למדד)
כלומר כל חודש אני משלם בממוצע 2211 ש״ח ריבית על הקרן.

אחרי 30 שנה הרווחתי 1,368,000 ש״ח על השכירות
הוצאתי 795,960 ש״ח על ריבית המשכנתא.
רווח - 572,040 ש״ח

כלומר שילמתי על הדירה 1.4 מיליון, נניח שהדירה עדיין שמרה על ערכה, ולכן יש לי בעוד 30 שנה 1,972,040 ש״ח. כלומר תשואה של 1% בשנה.

עכשיו בואו נניח ויש אג״ח ל-30 שנה שנה שמניב 1% צמוד מדד. בהון העצמי אני אקנה את האג״ח הזה ובמקום הסכום שאוציא כל חודש על הקרן של המשכנתא - פשוט אקנה עוד אג״ח ל-30 שנה שמניב 1% צמוד מדד.
כלומר כך וכך אני כנראה אקבל בערך אותה תשואה של 1% עם הצמדה למדד.

עכשיו - בדירה אני צריך לקחת בחשבון הוצאות של תיקונים, שיפוצים, פחת מבנה וכמובן חודשים בלי שוכר שזה מוריד את התשואה. כמובן שלזמן שלי שאני מוציא על מציאת שוכר חדש, להתעסק עם מתווכים, תלונות של שכנים ולמצוא אנשי מקצוע בשביל תיקונים יש עלות שאני לא יכול לכמת אותה.

בקיצור למה להתעסק עם דירה כאשר אפשר לקנות כל חודש אג״ח מדינה ל-30 שנה ולישון בשקט ?

בימים האחרונים קרה דבר חשוב - היו נפילות מאוד חדות באג״ח הממשלתי בארה״ב, באירופה וגם בישראל.
באג״ח הממשלתי ישראלי הצמוד הארוך ביותר (30 שנה) התשואה ברוטו כרגע היא 1.33% ונטו 1.06% http://www.bizportal.co.il/bonds/quote/generalview/1134865
בהלם מהגרף בשנתיים האחרונות של האג"ח הזה. נראה יותר תנודתי ממדד מניות... (ירידה של 24% תוך חודשיים??)

לגבי עניין הדירה נדל"ן וכו', הרי ברור שאפשר לשבור את הטיעון די בקלות על ידי משחק עם המספרים (הון עצמי, תשואה משכירות, עליית ערך וכו'). הנושא הזה נטחן עד דק ואני לא חושב ששינוי של כמה עשיריות אחוז בתשואה של אג"ח ממשלתי תשנה את התמונה באופן מהותי למישהו.

הדירה נותנת תשואה נטו האגח תשואה ברוטו
מספיק שתוסיף עליית ערך של 2٪ לשנה או כפי שעושים משקיעי נדלן מקצועיים שרוכשים ב 30-50 אחוז מתחת לשווי השוק ואז החישוב שלך מתהפך
גם מסלול משכנתא לא מונוליטי היה משפר את הוצאות המימון

ג"נ מחזיק נדלן להשכרה ורוכש אגח אמריקאי ארוך טווח (תודה לטראמפ על הדיסקאונט)

בקיצור למה להתעסק עם דירה כאשר אפשר לקנות כל חודש אג״ח מדינה ל-30 שנה ולישון בשקט ?
אני לא מבין למה אתה מכניס את עניין המשכנתאות. עכשיו הריבית של משכנתאות מאד עלתה (כמו שאמרת ל-4%), אז די ברור שהעסק הופך ללא כדאי. אפשר גם לקחת 100% מהדירה הלוואה מהשוק האפור בריבית של 276%, אז המצב יהיה עוד יותר טוב לטובת אג״ח (+ הסיכוי שישברו לך רגליים).
אבל אתה מערבב בין שני דברים: שוק ההלוואות ושוק הדירות. ההשוואה שלך מאד תשתנה בהתאם ליחס המינוף.
אם כבר, יותר הגיוני להשוות תשואה כוללת של אג״ח לעומת דירה, בלי הסיפור של משכנתא: יש לי 1.4 מליון פנוי להשקעה: מה עדיף?
במקרה כזה, אם אתה מניח ש:
5. מחירי הדירות שומרים על ערכם הריאלי כיום בעוד 30 שנה.
שהרבה אנשים יתווכחו אתך על זה: הם יגידו שיש תשואת הון על הדירה עצמה (בגלל שרכיב הקרקע שלה עולה).
אבל אם אתה מניח את זה, אז דירה נותנת 3% ראלית, לפי המספרים שלך, ואג״ח ל-30 שנה נותן 1% ראלית.
במקרה כזה, דירה עדיפה. עוד 2%. לא מפתיע: משהו מסוכן נותן יותר ממשהו בטוח.

נניח את הדברים הבאים -
נניח יש לי רק 25%
עכשיו בואו נניח
3 פעמים כתבת "נניח" ובפעם הראשונה ה "נניח" כולל 5 תתי סעיפים של "נניח"
4. הדירה תמיד מאוישת, אין הוצאות תיקונים, אין שיפוצים ואין פחת מבנה.
אין כזה דבר, הדירה כנראה לא תהייה מאויישת כחודש אחד כל שנתיים, כל 5-7 שנים צביעה ושפכטל שלא לדבר על החלפת ברזים כל 10 שנים, כל 12 שנים להחליף דוד חשמל/שמש ועוד, ועוד...
עכשיו - בדירה אני צריך לקחת בחשבון הוצאות של תיקונים, שיפוצים, פחת מבנה וכמובן חודשים בלי שוכר שזה מוריד את התשואה. כמובן שלזמן שלי שאני מוציא על מציאת שוכר חדש, להתעסק עם מתווכים, תלונות של שכנים ולמצוא אנשי מקצוע בשביל תיקונים יש עלות שאני לא יכול לכמת אותה.
ואכן אתה סותר את מה שכתבת בסעיף 4
הבנתי את הכוונה שלך להשוות בין תשלום משכנתא VS רכישת אגחים בציר הזמן אבל ההנחות שלך מלאות חורים כמו גבינה שוויצרית...
לדעתי השוואה נכונה יותר היא רכישת דירה נקיה ממשכנתא שאתה משלם לעצמך שכ"ד לעומת רכישת אגחים בגובה שכר הדירה. למה? כי אגחים אתה לא רוכש במינוף אלא בקאש-מאני.

3
הבנתי את הכוונה שלך להשוות בין תשלום משכנתא VS רכישת אגחים בציר הזמן אבל ההנחות שלך מלאות חורים כמו גבינה שוויצרית...
לדעתי השוואה נכונה יותר היא רכישת דירה נקיה ממשכנתא שאתה משלם לעצמך שכ"ד לעומת רכישת אגחים בגובה שכר הדירה. למה? כי אגחים אתה לא רוכש במינוף אלא בקאש-מאני.

נכון, לא מדובר בהשוואה מדוייקת אלא בתרגיל מחשבתי.
כמובן שכל מקרה לגופו, ויכול להיות שיש דירה under valued עם פוטנציאל השבחה מדהים, אבל מקרים כאלה מאוד נדירים בשוק הנדל״ן בישראל, אחרי עלייה של יותר מ-100% ב-9 שנים. לכן אני מדבר על דירה ממוצעת ושכר דירה ממוצע.

למרבית האנשים אין מיליון וחצי כדי לקנות דירה במזומן, אלא לוקחים משכנתא.
זה נכון שמשכנתא מאפשרת לך לקבל שכר דירה על כל הדירה מיד, אבל ריבית המשכנתא אוכלת לך את התשואה מהשכר דירה גם כן.
מצד שני, יש את האופציה של לקנות אג״ח ממשלתי צמוד בהון העצמי, ואז להמשיך לקנות את האג״ח בכסף שהיה מיועד להחזר הקרן על המשכנתא, וכמובן בכסף שתרוויח מהקופונים של האג״ח.

שהרבה אנשים יתווכחו אתך על זה: הם יגידו שיש תשואת הון על הדירה עצמה (בגלל שרכיב הקרקע שלה עולה).
אבל אם אתה מניח את זה, אז דירה נותנת 3% ראלית, לפי המספרים שלך, ואג״ח ל-30 שנה נותן 1% ראלית.
במקרה כזה, דירה עדיפה. עוד 2%. לא מפתיע: משהו מסוכן נותן יותר ממשהו בטוח.

אין שום חוק שאומר שרכיב הקרקע על דירה עולה ב-2% ריאלי כל שנה. אם קניתי דירה ב-1967 ומכרתי אותה ב-1987 אז ב-20 שנה האלה דווקא הפסדתי ריאלית. אם קניתי דירה ב-1996 ומכרתי ב-2006 אז גם הפסדתי ריאלית.
יש מחקרים שמראים שלאורך עשרות ומאות שנים מחירי הנדל״ן הריאליים נותרים זהים (כנראה בגלל שיטות בנייה מתקדמות יותר ופיתוח אמצעי תחבורה שמאפשרים לאנשים לגור רחוק מהעיר ולהגיע לעבודה בעיר במהירות), ולכן ייתכן ותקנה דירה בשנת X ואז תיפול על גל ירידות ריאליות שיימשך עשרות שנים.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
ב פני המסעדות לאן? מחשבות על אוכל שלא אנחנו הכנו אוף טופיק 70
קפיטליסט מרושע ויתרנו על דירה בשלב מתקדם - האם אנחנו צריכים לשלם לעו"ד? נדל"ן 18
Z לכבוד הטיעון, ״אנחנו מממנים אתכם כי אנחנו משלמים מע״מ ואנחנו הרבה אנשים שקונים הרבה״ פוליטיקה, אקטואליה, דת-מדינה ושאר מרעין בישין 3
מ המדינה שברה את הכללים שהסכמנו עליהם. איך אנחנו שוברים אותם עכשיו מהצד שלנו? פוליטיקה, אקטואליה, דת-מדינה ושאר מרעין בישין 167
מ האם אנחנו חיים בתום עידן הבעלות הפרטית על נדל"ן? נדל"ן 6
P באילו תחומים אנחנו עדיין נמצאים מאחור? פוסטים מאיכות נמוכה 9
שם משתמש בעייתי אנחנו משלמים יותר מדי על האינטרנט? מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 7
ט האם אנחנו בעיצומו של דוט.קום #2? פוסטים מאיכות נמוכה 112
קירכהוף משבר המשכנתאות בישראל -האם אנחנו לקראת משבר סאב פריים אוף טופיק 5
י למה אנחנו מניחים שהשוק יעלה בטווח הארוך ? שוק ההון 86
L לא נעים... כמה מכם היו בסיטואציה הלא נעימה של - אנחנו מחפשים עֲרֵבִים... אוף טופיק 24
4 האם אנחנו לקראת מלחמה? אוף טופיק 42
M אנחנו יושנים בעמידה אוף טופיק 12
נ אנחנו מפורסמים! ומפחידים שוק ההון 38
ח אנחנו ממש חכמים אבל בלי ניסיון :) נדל"ן 23
P עזרו לנו להבין אם אנחנו טועים :) שוק ההון 15
breezblock האם אנחנו על סף פיצוץ בועת הנדל"ן? שוק ההון 203
Roi האם אנחנו בדרך לפאשיזם חדש ? אוף טופיק 63
stass תגידו, אנחנו מדברים כאן על מניות ספציפיות? שוק ההון 53
A איך מתחילים חיים חדשים - קניית נכס באוסטריה? נדל"ן 6
T מתחילים לגור לבד: אז מה זה ""זול"? פלטפורמה למעקב מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 14
ל קרנות וכולו - איך מתחילים? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
R איך מתחילים בנדל״ן ? נדל"ן 7
Nons Ense רכישת דירה ראשונה להשקעה מיד 2 איך וממה מתחילים? נדל"ן 1
A קניית דירה ראשונה - איפה מתחילים? נדל"ן 3
I מורה פרטי - כיצד מתחילים התפתחות אישית 17
O הריבית על אגרות חוב לטווח ארוך נושקות ל-5% בוול-סטריט. מהו הגבול בו אתם מתחילים לצאת משוק המניות? שוק ההון 93
K שאלה של מתחילים בקשר לאג"ח לעומת מזומן שוק ההון 3
אייקiן שאלות של משקיעים מתחילים שוק ההון 3
Y השקעות נדל"ן בחו"ל - איך מתחילים? נדל"ן 10
M בחירת קרן פנסיה בשלב שבו מתחילים למשוך קצבה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 10
F איך מתחילים תכלס ? פוסטים מאיכות נמוכה 2
R שאלה של מתחילים על עמלות ותשלום מס על רווחים מיסים 6
L איך מתחילים להשקיע, גרסת החייל פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 4
ג סקטור אנרגיה ירוקה - איפה מתחילים ללמוד? שוק ההון 7
בצק עלים בת 38 נשואה עם ילדים, איך מתחילים? יומני מסע אישיים 45
ש איך מתחילים תהליך תמ"א/פינוי בינוי? נדל"ן 0
I שאלת מתחילים - אידנקס ישראליות בוול סטריט שוק ההון 0
T אז.. ממה מתחילים? שוק ההון 7
9 שאלה של מתחילים לגבי עמלות בהשקעה בקרן מחקה מדד S&P 500 שוק ההון 9
T נדל״ן בארה״ב - איך מתחילים? נדל"ן 27
E אפס השכלה פיננסית. איך מתחילים? אוף טופיק 4
stamEhad מטבעות קריפטוגרפיים, ביטקוין ומיסים - איפה מתחילים? קריפטו והשקעות אלטרנטיביות 4
ב טעויות של מתחילים? עד כמה תיק מנוהל זה דבר גרוע? שוק ההון 20
N יחס חוב הון שאלה של מתחילים שוק ההון 8
E שאלה של מתחילים לגבי מכירה של ETF שוק ההון 2
בייניש שאלה של מתחילים - למה אני לא מוצא קרנות ISHARES באתרים כמו funder? שוק ההון 4
S איפה מתחילים? אוף טופיק 8
D איפה מתחילים? שוק ההון 1
R פרישה מוקדמת, כאשר מתחילים רק בגיל 34 פרישה מוקדמת והחיים שאחריה 17

נושאים דומים

Back
למעלה