ברור שיש מזל, למה אתה רואה פה סתירה, שום לדעתי אתה מתבלבל עם פטליזם, בכל מקרה איך בדיוק אתה כופר במזל? מי שנולד למשפחה עשירה באזור טוב בעולם הרי הוא לא בחר את זה, מקווה שאתה מסכים עם זה? הוא לא בחר את הוריו וכו וכו, הכל מזל.
זה ממש לא סותר דטרמיניזם.
אנחנו בוודאי מגדירים מזל בצורה שונה אם אנחנו לא מסוגלים להסכים על הנקודה הזו.
אני חושב שהטענה "זה מזל ולכן צריך לחוש חמלה כלפי החלש שיצאו לו קלפים גרועים" זו טענה שמתחבאת מאחוריה מין הנחה כזו של "באותה מידה אתה והוא יכולתם להתחלף, אם רק אתה היית נולד למשפחה/סביבה/וכו' אליה הוא נולד ולהיפך"
אבל הנחה כזו היא בדיוק *לא* דטרמיניזם. דטרמיניזם טוען שזה בכלל לא אפשרי שהיינו יכולים להתחלף...
צריך להבין שאפשר להאמין בטיעון "למשפחה/סביבה/וכו' אליה נולדת וגדלת יש השפעה עצומה, ובמידה רבה רנדומית וכאוטית על חייך ועל מי שאתה ומה שהשגת" גם בלי להאמין בדטרמיניזם. למעשה, זה קצת סותר דטרמיניזם.
(גילוי נאות אני מאמין בעמדה הנ"ל)
הטיעון הראשוני היה כי אמונות של בני אדם (דטרמיניזם לצורך הדוגמא), משפיעות על החיים האמיתיים בצורה יומיומית. אני חושב שהמשכנו הלאה ואנחנו מסכימים על כך.
מסכימים באופן כללי, לא הבנתי עדיין לגבי דטרמיניזם איך זה משנה משהו.
כרגע הטיעון שלי הוא כי אנשים שמאמינים כי יש בחירה חופשית יעודדו התנגויות/חוקים/מוסדות שמאפשרים בחירה חופשית
זאת לעומת, אנשים שמאמינים בדטרמיניזם, אשר יעודדו חוקים והתנהגויות שמאפשרים שוויון
אתה מתנגד? חושב אחרת? אשמח להסבר
האם הטיעון שלך הוא שליברליזם ודטרמניזם אינם סותרים זה את זה? אם כן, אז אין לי תשובה על כך. אני צריך לחשוב על זה
צריך לעשות קצת סדר, כשכתבת כאן ליברליזם התכוונת ליברטריאניזם? כי זה די שונה. אולי כדאי שנעצור ונגדיר רק כדי שנוודא שאנחנו מדברים על אותם דברים.
בכל אופן, אני טוען שליברליזם ודטרמיניזם לא סותרים אחד את השני, וגם שליברטריאניזם ודטרמיניזם לא סותרים אחד את השני.
פה אנחנו כבר עוברים לדיון מוסרי, אז אם אתה לא מעוניין בהמשכו, פשוט תתעלם. אם כן, אז אשמח שתענה על השאלה הבאה:
מהמשפט הזה אני מניח שאתה מגדיר את עצמך כליברטריאן? איך אתה מגדיר רווחה כללית? לפי גישת התועלתנות?
אני לא מגדיר את עצמי כליברטריאן, אני אישית מאמין שיש מקומות בהם התערבות המדינה (או הגוף עם המונופול על אלימות) נדרשת ותורמת לרווחת הכלל. אני כאן נמצא באזור הימני של הספקטרום ודוגל במדינה "רזה" עם התערבות מינימלית ביחס למה שקורה היום במדינות מערביות טיפוסיות.
רק לשם הדוגמה, צבא/בתי משפט/בטחון פנים - ברור לי שצריך. בריאות/חינוך - לא ברור לי שצריך, ואם צריך, לא ברור לי שהמימוש הנוכחי מוצלח. ספורט/תרבות/ישיבות/רוב הקצבאות/מחיר למשתכן/מכסי יבוא/פיקוח מחירים ועוד כהנה וכהנה - ברור לי שזה פוגע באזרח הישראלי.
אבל, אני לא חושב שהעמדות שלי רלוונטיות לדיון שלנו כל כך.
נניח שיש 2 אנשים בעולם, ויש 10 שקלים בעולם (לשניהם יחד).
מצב עולם ראשון: אדם א' הוא חזק יותר או יפה יותר או חכם יותר ולכן הוא הצליח לטמון 9 שקלים בכיסיו. מכיוון שנגמר לו המקום בכיסים, נשאר שקל 1 לאדם ב'
מצב עולם שני: אותם אנשים, אך הפעם יש ממשלה שאחראית על חלוקת הכספים. היא הביאה 4 שקלים לאדם א' ועוד 4 שקלים לאדם ב'. 2 שקלים התאדו מין העולם כדי להקים ולתחזק את הממשלה.
איזה מצב עולם לדעתך עדיף? אני חושב שמצב עולם שני הוא עולם טוב/מוסרי/ראוי יותר
מה זה אומר בכלל שיש 10 שקלים בעולם? למי אכפת משקלים?
כמה מזון יש להם? בריאות? מחקר? חינוך? ריהוט? תחביבים? מהי איכות החיים שלהם?
תוכל לנסח מחדש את הדוגמה שאתה מנסה להעביר פה? כי אני פשוט לא מבין מה זה אומר כמות השקלים שיש להם ובוודאי שאיני מסוגל לומר איזה עולם טוב יותר.