משקיע בתחילת דרכו
משתמש סולידי
- דירוג
- 17
לאחרונה מצאתי את עצמי קורא בהנאה את יומני המסע בפורום במשך שעות ארוכות , אז החלטתי לכתוב אחד בעצמי
איפה אני היום
התפתחות אישית
אוטוטו בן 21 (מי היה מאמין) וכרגע משרת בצבא , נשארה פחות משנה לשירות.
את השירות הצבאי שלי אני יכול לסכם במשפט אחד : חוסר מיצוי מנוצל עד הסוף.
מצד אחד אני מאוד מבואס מהשירות הצבאי , הרגשתי במשך כל השירות שאני לא נמצא במקום שתואם אותי מבחינת הכישורים והיכולות שלי . אני יודע שהייתי יכול לתרום (ובמקביל להתפתח אישית) הרבה יותר בין אם מבחינה קוגנטיבית ובין אם מבחינה פיזית , אבל בעיקר מבחינה פסיכולוגית-מנטלית.
ה''פספוס'' הגדול הוא דווקא לא יחידה טכנולוגית בסגנון 8200 , אלה יחידת לוחמה-עילית שהייתה מעמידה אותי במצבי קיצון מנטליים .
למה זה קרה ? פשוט לא היה אכפת לי בתיכון , הייתי אדיש לחלוטין לכל מה שקשור לצבא : צו ראשון , מיונים , ראיונות.
טעות גורלית שאזכור אותה לכל החיים- אסור להזניח את העתיד . קל לצאת בהכרזות על עצמך (במיוחד כשזה בדיעבד), אבל אני באמת מאמין שאם הייתי ממוקד מטרה הייתי היום בתפקיד הרבה יותר משמעותי . בכל מקרה זה הדיון הזה שייך לעבר.
מצד שני , אני לא יכול להגדיר את השירות שלי כ''בזבוז זמן''.
למזלי (שוב, בדיעבד הבנתי את זה) שובצתי לתפקיד
א. ממצה-בעל חשיבות.
ב. מעניין - מקצוע לכל דבר ועניין .
נכון שלא מדובר בתפקיד האידיאלי ואני לא יכול להגיד שהוא פיתח אותי יותר מדי , אבל אני כן נהנה ממנו ומשיג תחושת ''משמעות'' .
ובכל זאת אם היו נותנים לי את ההזדמנות לצאת מהצבא עכשיו הייתי עושה את זה בלי לחשוב פעמיים , אני רוצה להתפתח והתפקיד הזה לא מספק את זה .
בקיצור , כשמוסיפים על כל זה אנשים טובים שפגשתי במהלך השירות אני יכול להגיד שהשירות שלי עבר על הצד הטוב ביותר , אבל לא כפי שהייתי רוצה.
לאחר סיום הצבא באוגוסט הקרוב אני מתכוון להתחיל ללמוד באוקטובר מדעי המחשב בטכניון (כן , גנרי) , עשיתי פסיכומטרי בתיכון ככה שיש לי כבר סכם מוכן.
כל מה שאני צריך מבחינה לימודית זה לרענן קצת מתמטיקה ואני יכול להתחיל את התואר בלי דאגות .איפה אני היום
התפתחות אישית
אוטוטו בן 21 (מי היה מאמין) וכרגע משרת בצבא , נשארה פחות משנה לשירות.
את השירות הצבאי שלי אני יכול לסכם במשפט אחד : חוסר מיצוי מנוצל עד הסוף.
מצד אחד אני מאוד מבואס מהשירות הצבאי , הרגשתי במשך כל השירות שאני לא נמצא במקום שתואם אותי מבחינת הכישורים והיכולות שלי . אני יודע שהייתי יכול לתרום (ובמקביל להתפתח אישית) הרבה יותר בין אם מבחינה קוגנטיבית ובין אם מבחינה פיזית , אבל בעיקר מבחינה פסיכולוגית-מנטלית.
ה''פספוס'' הגדול הוא דווקא לא יחידה טכנולוגית בסגנון 8200 , אלה יחידת לוחמה-עילית שהייתה מעמידה אותי במצבי קיצון מנטליים .
למה זה קרה ? פשוט לא היה אכפת לי בתיכון , הייתי אדיש לחלוטין לכל מה שקשור לצבא : צו ראשון , מיונים , ראיונות.
טעות גורלית שאזכור אותה לכל החיים- אסור להזניח את העתיד . קל לצאת בהכרזות על עצמך (במיוחד כשזה בדיעבד), אבל אני באמת מאמין שאם הייתי ממוקד מטרה הייתי היום בתפקיד הרבה יותר משמעותי . בכל מקרה זה הדיון הזה שייך לעבר.
מצד שני , אני לא יכול להגדיר את השירות שלי כ''בזבוז זמן''.
למזלי (שוב, בדיעבד הבנתי את זה) שובצתי לתפקיד
א. ממצה-בעל חשיבות.
ב. מעניין - מקצוע לכל דבר ועניין .
נכון שלא מדובר בתפקיד האידיאלי ואני לא יכול להגיד שהוא פיתח אותי יותר מדי , אבל אני כן נהנה ממנו ומשיג תחושת ''משמעות'' .
ובכל זאת אם היו נותנים לי את ההזדמנות לצאת מהצבא עכשיו הייתי עושה את זה בלי לחשוב פעמיים , אני רוצה להתפתח והתפקיד הזה לא מספק את זה .
בקיצור , כשמוסיפים על כל זה אנשים טובים שפגשתי במהלך השירות אני יכול להגיד שהשירות שלי עבר על הצד הטוב ביותר , אבל לא כפי שהייתי רוצה.
לאחר סיום הצבא באוגוסט הקרוב אני מתכוון להתחיל ללמוד באוקטובר מדעי המחשב בטכניון (כן , גנרי) , עשיתי פסיכומטרי בתיכון ככה שיש לי כבר סכם מוכן.
למה דווקא מדעי המחשב ? זה המקצוע היחיד שבתיכון הרגשתי זיקה אמיתית אליו , ברמה שגרמה לי להתעניין בו גם מעבר לשעות הלימודים . במהלך השירות לקחתי כמה קורסים ביודמי ונהנתי (למרות שלא התמדתי כמו שצריך) .
התפתחות פיננסית
אני מגיע מבית שמקדש חיסכון.
ההורים שלי לא דיברו איתי יותר מדי על כסף וההשלכות שלו , אבל לאבא שלי תמיד היה חשוב נושא החיסכון . ככה שההתנהלות הבסיסית שלי עם כסף היא בכיוון הנכון ואני לא מתחיל את החינוך של עצמי מ-0.
בכלליות , אני מרגיש שאנחנו מעמד הביניים הכי סטנדרטי שיכול להיות = מירוץ העכברים הקלאסי.
ההורים שלי עובדים ללא סוף בעבודה שהם לא רוצים להיות בה ואני רואה מול העיניים שלי איך הם נשחקים , כואב לי עליהם .
חשוב לציין שהחיים דיי הובילו אותם למצב הקיים , אבל עדיין אני לא חושב שהם עושים מספיק בשביל להשתחרר ממנו .
שורה תחתונה לגבי המשפחה , מאוד מעריך את ההורים שלי על העבודה הקשה שלהם (בזכותם לא חסר לי דבר כלל) אך עם זאת הם מהווים בשבילי מראה חיה לאיך אני לא רוצה לחיות .
אז איפה אני בכל הסיפור הזה?
לפני הצבא עבדתי בעבודה מזדמנת והרווחתי בסביבות ה20 אלף .
בזמן שהתגייסתי לצבא השתחרר לי חיסכון שסבתא וסבא שלי צברו בשבילי בסך 90 אלף .
התגייסתי לצבא והתחלתי לקבל משכורת חודשית של 1800 ש''ח, כשבשנה האחרונה היא גדלה ל2500.
עד עצם היום הזה , לא הוצאתי שקל אחד מחשבון הבנק שלי להוצאות/בילויים . השירות הצבאי מאפשר לי לחיות בלי הוצאות בכלל ,ואני מסתפק בעזרה מההורים בסכום של 100/200 שקל בחודש לכל היותר למפגשים עם חברים וכדומה.
היו המון חודשים שלא הוצאתי שקל אחד , פשוט לא היה צורך .
לא אשקר אם אגיד שאני מרגיש עוף מוזר בעניין החיסכון אבל אני לא מרגיש אני מתקמצן עם עצמי בצורה כלשהי .
איפה שאני כן רואה סוג של בעיתיות- התלות בהורים .
למרות שמדובר בסכום מזערי עדיין מרגיש שצריך להפסיק לקחת כסף מההורים , ''לבזבז'' כסף של אחרים הוא הרגל רע.
סה''כ מצאתי את עצמי עם 100K שוכב בעו''ש בלי גרוש וחצי של הבנה מה לעשות איתם .
בזמן התיכון קראתי את ''אבא עני אבא עשיר'' והוא אכן שינה לי את התפיסה המחשבתית כמו לרבים אחרים , הבנתי שכסף צריך לעבוד בשבילי.
לא מזמן הייתי בכנס ואחד הפאנליסטים אמר שם משפט מעניין: '' לפחות תדעו את מה שאתם לא יודעים'' .
משפט מאוד חכם ומשקף בדיוק את המצב שלי לפני שנה - ידעתי שאני צריך להשקיע את הכסף רק לא ידעתי איך .
לא אשקר , נכנסתי אפילו קצת ללחץ . ידעתי שאני מפסיד כסף והייתי בתחושת FOMO .
הדבר הראשון שעשיתי הוא להתייעץ עם ההורים . לא קיבלתי שם מענה , הבנתי שעל ההורים שלי אני לא יכול לסמוך בכל העניין הפיננסי.
הייתה יוזמה מצד ההורים לקנות באמצעות הכסף שנמצא ברשותי + חסכונות שלהם דירה להשקעה בשבילי , אך מהר מאוד אני ירדתי מהרעיון .
היינו צריכים אחוז מימון גבוה (החזר חודשי גבוה) + ההורים שלי מבוגרים יחסית + סביבת ריבית עולה + המון התעסקות שלי אין זמן אליה בשנים הקרובות.
לא רציתי להתחיל את החיים שלי עם החזר חודשי על הראש .
המקור השני שפניתי אליו היה כמה חברים שסחרו במניות . כולם ללא יוצא מין הכלל הפסידו כמה עשרות אלפים בבורסה , ככה שהחשיפה הראשונה שלי לשוק ההון הייתה צורמת .
הגעתי למסקנה שאין מי שיבוא ויאכיל אותי בכפית , או שאלמד לבד או שאמשיך לצוף על המים ולא להתקדם לשום מקום .
לאט לאט התחלתי להיחשף לעולם הפיננסי ולשוק ההון בפרט .
קראתי בלוגים רבים ( דווקא את הסולידית , מצאתי כמאתגרת לקריאה בתור קורא עם 0 ידע ) , ספרים ומאמרים.
שמעתי פודקאסטים, ראיתי סרטונים ביוטיוב וובינרים , הצטרפתי להמון קבוצות פייסבוק בנושא.
לצערי , בגלל שאין מפת דרכים מפורטת ללמידה (בתקווה אבנה אחת בעתיד) , מהר מאוד שטף המידע הציף אותי והתחלתי לוותר.
לפתע במקום לחפש מידע וללמוד , כל כתבה/פודקאסט/סרטון שקשור לשוק ההון התריע אותי מאוד . חשבתי שזה לא בשבילי .
תקופה מאוד מתסכלת ומעצבנת , מצד אחד אתה מבין את החשיבות העצומה של ללמוד את הנושא לעומק ומצד שני כמה שאתה לא מנסה אתה נתקע במחסום הבנה .
עם כל הקושי , לאט לאט הנקודות התחילו להתחבר .
לאט לאט צללתי יותר ויותר עמוק לתוך עולם המושגים והתחלתי להתרגל למים הקפואים .
בחודש יולי האחרון התאוריה הפכה למעשים .
הופתעתי לגלות איך מאובד עצות לחלוטין הפכתי לאדם שרבים מהקרובים שלו מתייעצים איתו על התנהלות כלכלית . פתאום הפכתי להיות החבר ש''מבין בכסף''.
אין סיפוק יותר גדול מלתת עזרה לחבר מהבית/צבא.
צצה לי אפילו מחשבה להתעסק באופן עקיף בתחום הפיננסים בחיים האישיים שלי , אך את זה נשאיר לעתיד, כרגע אני עדיין בשלב צבירת הידע.
פירוט ההשקעה:
145K בתיק השקעות באקסלנס בתמהיל הבא:
85% SSAC (הגרסה התל אביבית)
15% USSC
אז למה דווקא שוק ההון ? היתרון הכי גדול שעומד לרשותי הוא הזמן , להגיע לגיל 40 עם 20 שנות וותק בשוק (50-30 ,60-40) היא פרבילגיה שאני לא יכול לוותר עליה בקלות . לכן , בגלל שאני לא צופה שימוש עתידי לכסף הזה לא ראיתי אלטרנטיבה טובה יותר .
לגבי התמהיל עצמו ממש אכלתי את עצמי במטרה להגיע לתמהיל ''מושלם'' . יש שיגידו שרדיפה אחרי הפיתרון האולטימטיבי היא חסרת פואנטה , אך בשבילי התהליך היה חשוב ולו בשביל העובדה שארגיש בטוח 100% עם ההשקעה.
התלבטתי המון בין החלופה האמריקאית בדמות VT לבין SSAC , בניתי בעצמי מחשבון השוואה (שמאוד נהניתי מתהליך הבנייה שלו ) שנתן לי ''להרגיש'' את הדקויות בין האלטרנטיבות ולבסוף הגעתי להחלטה שהחלופה האירית עדיפה.
בנוסף החלטתי לשלב מניות ערך קטנות כי השתכנעתי (אחרי ''מחקר'' אינטרנטי ארוך) שבטווח הארוך הן יתנו 1-2% יותר מהשוק כולו .
איפה אני רואה את עצמי בעתיד
אסיים את השירות הצבאי ואגור אצל ההורים עד תחילת הלימודים .
בין אוגוסט לאוקטובר כנראה שאעבוד חודש בשביל לממן טיול של שבועיים-שלוש , התכנון הוא לטרק רגלי באירופה ככה שמשכורת אחת אמורה להספיק בשביל הטיול.
כסף שיעמוד לרשותי למען הלימודים :
32,500 ממשכורות צבאיות בשנה הקרובה .
מענק שחרור (19,000) + פיקדון (28,000) = 47,000
סה''כ=79,500
מלגות לימודים:
שנה ראשונה מלגת פריפריה , 100%
שנים 2-4 מלגת ממדים ללימודים 75% (שכר לימוד שנתי שנותר לתשלום +3000-)
עבודה:
בהתחלה מתכוון לא לעבוד ולהתרכז כל כולי בלימודים .
אחרי שנה שנייה תהיה כבר את האפשרות לעבודת סטודנט.
מגורים והוצאות אישיות:
האמת שכאן אני חלוק על עצמי .
מצד אחד יש לי את האפשרות להמשיך לגור עם ההורים ( הבית במרחק של שעה נסיעה בתחב''צ מהטכניון ) ובכך לחסוך .
מצד שני , בשלב זה עצמאות אישית יותר חשובה לי מעוד כמה אלפים שאצליח לחסוך .
הסביבה של הבית לא עושה לי טוב , מרגיש בה מנוון וכבוי ורוצה כבר ''לצאת מהקן'' .
מבדיקה שעשיתי המגורים באיזור הטכניון יעלו בסביבות ה2000 . צריך לשבת על זה יותר לעומק .
מבחינת הוצאות אחרות מעריך שאצליח להסתדר עם 1000 שקל בחודש (יציאות מעטות, לקחת אוכל מהבית בסופשים ולצרוך פחות בכללי).
חישוב:
2000+1000=3000 חודשי
3000*24(הוצאות חודשיות) +3000(שכר לימוד לשנתיים ראשונות)= 75,000 לשנתיים
מפחד שההערכה שלי לא נכונה , אומנם אני מכיר את עצמי אך מעולם לא גרתי לבד וכלכלתי את כל ההוצאות שלי בעצמי.
התכנון הוא שבשנתיים הראשונות אצליח לחיות מה79,500 ולאחר מכן לממן את עצמי ממשרת סטודנט .
בכל זמן הלימודים קיימת האפשרות לקבל עזרה מההורים , מקווה לא להגיע לכך .
תכנית כלכלית לעתיד הרחוק:
מרגיש מגוכח לתכנן מה אעשה בעוד 6-5 שנים כי המון יכול להשתנות , ועם זאת יש כיוון כללי אליו אני שואף.
כרגע אני לא רואה את עצמי מפסיק לעבוד כל עוד אני יכול , ככה שלצאת לחופש כלכלי במלוא מובן הביטוי הוא לא יעד מבחינתי.
אני כן רוצה את הגמישות לעבוד בעבודה ש*אני* אוהב .
לאחר סיום התואר אפצל את החיסכון מהמשכורת שלי לשני אפיקים :
1. השקעה חודשית/רבעונית בתיק ההשקעות לטובת גידול ההון האישי לטווח הרחוק.
2. מרבית החיסכון יהיה מיועד לרכישת דירה ראשונה להשקעה בארץ.
*חלום*
אני רוצה לתת ערך לעולם וליצור משהו משלי , סטארטאפ/עסק שארגיש שאוכל להקדיש את כל כולי אליו .
מבין שכרגע מדובר בלא יותר מחלום , אך במידה ובעתיד הוא יתגשם אני מוכן לתרחיש שכל התוכנית הכלכלית שלי תשתנה ואני אלך ALL IN בשביל להצליח .
הגעתי להבנה עם עצמי שאם אני לא אנסה להצליח בגדול (בגדול אני מתכוון הכי גדול שאפשר לדמיין) ארגיש תחושת אכזבה ופספוס בחיים , להיות מסודר כלכלית לא יספיק לי .
כמה שאלות שלי אליכם :
1) מה דעתכם על עצמאות והתפתחות אישית במחיר של חיסכון (לחיות מחוץ לבית כשיש אופציה להישאר בבית)?
2)ההערכה שלי לגבי ההוצאות העתידיות בזמן לימודים היא הגיונית ? אשמח לשמוע מניסיון של סטודנטים .
3)אם כבר מדברים על לימודים , מדעי המחשב או הנדסת תוכנה? עד כמה ההבדל של השנה משמעותי?
זהו , סיימתי.
לא אשקר, יש משהו קסום בלכתוב באופן אנונימי וחשוף לכל על התוכניות של עצמי לעתיד .
נתראה בעדכון בשנה הבאה לפני תחילת הלימודים .