יצא לי להתקל בפוסט הזה ומאוד נהניתי לקרוא אותו ואת התגובות שלו אז קיבלתי השראה והחלטתי לכתוב משהו לעצמי.
אני עוד מנסה לקרוא וללמוד מה עומד לפני בעולם הפיננסים, אבל בינתיים אני חושב בעיקר בכלליות גסה בעזרת מה שאני כן יודע.
אני מסיים תיכון עם בגרות טובה וציון פסיכומטרי שלפי תנאי הקבלה היום יאפשרו לי ללמוד מדעי המחשב באוניברסיטאות בהן אני מעוניין (לא בטוח שמשנה בכלל לאור הנסיבות של הצבא).
במרץ 2024 אתחיל קורס קדם צבאי לתפקיד טכנולוגי, במסגרת התפקיד אני גם חותם קבע של 3 שנים כך שמסלול החיים שלי וההכנסה ב-6 שנים הקרובות יחסית יציבים וצפויים.
אני מתכוון ללמוד כחצי תואר במהלך השירות ולאחר השחרור מהקבע להשלים את התואר (כנראה תוך כדי עבודה בהייטקס חצי שבוע).
אחרי שאסיים את התואר אני רואה את עצמי עובד בהייטק כשכיר עד שאפרוש, בדרך בתקווה אקים (איך כותבים להקים בעתיד) משפחה. יש מחשבות ורצונות לעבור לגור בחו״ל אבל אני לא בטוח שמסלול החיים שאני אלך בו יתעקל לשם. אני אוהב ללמוד וסיכוי טוב שארצה מתישהו בחיים ללמוד תואר שני (מאמין שזה יקרה דווקא אחרי הרבה שנים בשוק העבודה אולי אפילו בפנסיה).
₪10,000 בחיסכון לכל ילד במסלול בסיכון בינוני שמופקדים בו להבנתי 110₪ בחודש (כלומר עד גיל 21 יופקדו בערך 4,000₪ נוספים כולל המענק 550₪).
לאחר מכן בקבע אני עוד לא יודע סכום מדויק (וכמובן שהוא עוד יכול להשתנות בהתאם לדרגות וכדומה) אבל להבנתי השכר באזורי 7000-8000₪ (ברוטו שזה פחות או יותר גם נטו בסכום הזה? מקווה שאני לא מפספס משהו) ל-36 חודשים.
בסוף הסדיר אני אקבל מענק שחרור 20,000₪~ ופיקדון 15,000₪~.
לגבי הקופת גמל, כרגע המסלול שאני נמצא בו מרגיש לי ממש לא משהו. יש לי דמי ניהול 1.00% מהחיסכון (נראה לי המון, במיוחד שהם כותבים באתר שהממוצע הוא 0.65%) ו0.00% מהפקדות (מזכיר כרגע אני לא מפקיד שם כלום; סביר אבל שאני אתחיל להפקיד). התשואה מתחילת השנה היא 2.25% ובחמש שנים האחרונות 3.3% בממוצע לשנה.
אני חושק כרגע לעבור לגמל במור מחקה s&p500 (אגב לא כל כך הבנתי את ההבדל בין להשקיע במחקה S&P דרך קרן נאמנות לעומת דרך קופת גמל מעבר לכך שתיאורית אם אני אחכה לגיל שישים ואמשוך בקצבה אני אשלם פחות מס)
לאחר שאעבור מסלול ואסדר את אפיקי החיסכון שלי, אפשר להתחיל לחשוב על פעולות שקורות בעתיד.
במהלך הסדיר אני מתכוון להקציב לעצמי 500₪ לחודש (מאמין שזו לא תהיה בעיה קשה ומספיק פעמים אני אשאר עם עודף), ההורים הציעו לי שהם כל חודש יפקידו לי 500₪ עד גיל 21 לתוכנית חסכון לבחירתי כך שניתן להגיד שאפקטיבית אכניס לחיסכון כל חודש את כל ה-1300₪ הצה"לים שלי.
1300 * 36 (הפקדה חודשית * חודשים) נותן לי בערך 47,000₪, שאני אחסוך לאורך הסדיר.
אני מתכוון להשאר לגור בבית לפחות שנה מהקבע (מניח שבמציאות אשאר יותר אולי אפילו כל השלוש שנים, בסך הכל אחלה לי בבית וזה סופר משמעותי כלכלית, נראה מתי ארגיש שדי), בהנחה שאני ארשה לעצמי להוציא קצת יותר בקבע (מודע לזה שבגדול ההמלצה היא לא להגדיל את ההוצאות עם גדילה בהכנסות אבל נראלי עלול לקרות בכל זאת) אני אוכל לחסוך כל עוד אני גר עם ההורים כנראה 6,000₪ בחודש במינימום => 72,000₪ בשנה בקבע.
כך שעד סוף השנה הראשונה בקבע (גיל 23) יהיה לי משהו כמו ₪180,000 שהופקדו בחסכונות (מתעלם מהתשואות הקטנות שהן ישיגו/לא ישיגו בזמן הזה ומהמס שאני אצטרך לשלם על החסכון לכל ילד):
30,000 קופת גמל שיש לי כיום
+
14,000 חסכון לכל ילד
+
47,000 בסדיר
+
20,000 מענק שחרור
+
72,000 בשנה ראשונה בקבע
(התעלמתי מהפיקדון כי אני לא יכול להוציא אותו להשקעה)
ששמים את המספרים ככה זה רק מחדד לי כמה חשוב כלכלית לגור בבית כמה שיותר (לגור עוד שנה בבית זה אומר להכפיל את ההפקדות ב-1.4), יהיה מעניין לראות בגיל הרלוונטי מה יהיה גודל השיקול האישי לעומת הכלכלי.
השאלה המתבקשת זה לאן אני חוסך את הכסף שלי, יצא לי לקרוא את ההמלצה הגנרית שלפיה מתחילים מלשלם חובות ובונים קרן חירום. אין לי חובות, כך שלפי ההמלצה עלי לבנות קרן חירום, אבל נראה שההמלצה הגנרית הזאת לא ממש רלוונטית למצבי.
כל עוד אני גר עם ההורים (ואין לי רכב) אין סיבה שיהיו לי הוצאות לא מתוכננות (אני מבין את האירוניה בלתכנן שלא יהיו הוצאות לא מתוכננות). יתרה מכך, אני לא רואה את הצבא משחרר אותי מוקדם (בסדיר בטח שלא, ובקבע גם לא ממש) ונניח והוא ישחרר אותי מוקדם זה רק יאפשר לי למצוא עבודה שתשלם יותר (שוב, אם אני גר עם ההורים הזמן שאני מחפש בו עבודה לא לחוץ כלכלית באופן דרמטי).
בהתחשב בזאת, לשים כסף בקרן חירום שצריכה להיות נזילה נראית כמו דרך מיותרת לשחוק את הערך של הכסף שאני אחסוך. אני מתכנן למלא את קרן החירום רק לפני שזה יהיה יותר מהותי (קצת לפני היציאה מהבית).
אז הגעתי למסקנה שאני מעדיף שהכסף שלי ישיג תשואות (גם אם קטנות), נשאלת השאלה איפה להשקיע אותו?
כרגע בעיקר בגלל בורות ושאיפה למינימום התעסקות אני חושב לחסוך את כל הכסף במקום אחד.
עוד לא החלטתי על הכלי האידאילי אבל נראלי שקופת גמל להשקעה מחקה s&p זה אופציה די טובה, בגלל שיש לי עוד הרבה שנים ואני לא ממש בונה על החיסכון כרגע לכלום אני בסדר עם התנודיות של המניות, והבחירה בקופת גמל נראת לי כמו דרך לפשט את ההתנהלות (מה שכן יתכן ואני אצטרך לשים לב לתקרה השנתית בקבע).
אני עוד פתוח לרעיונות חדשים ובוחן את האופציות שלי אבל אני חושב להשקיע כמעט את כל הכסף שלי בקופת גמל מחקה מדד (יתכן ואפתח פק״מ שאכניס בו אחוז קטן בשביל חופשות קצרות/רכב).
הקדמה
אני בן 18 ומתחיל לחשוב על העתיד (מתחיל לפחות בכל מה שנוגע לפיננסים, אני חושב על העתיד בתחומים אחרים יותר מידי מאז ומתמיד).אני עוד מנסה לקרוא וללמוד מה עומד לפני בעולם הפיננסים, אבל בינתיים אני חושב בעיקר בכלליות גסה בעזרת מה שאני כן יודע.
מטרות
מבחינת מטרות בכתיבת הדו״ח הזה אני מנסה להשיג כמה דברים:- לעשות לעצמי קצת סדר בראש, לראות מה יש לי כרגע, מה יהיה לי בעתיד
- להתחיל לבנות תוכנית פעולה גם אם פשוטה למדי
- הייתי שמח לפרוש לפני גיל 50 (או להיות מסוגל לפרוש ולהתאים את העבודה לעצמי במקום את עצמי לעבודה)
- לחיות חיי נוחות
- לא לחיות תחת התעסקות כלכלית שנובעת מחרדה
קצת רקע כללי
מאז ומתמיד הייתי חנון שאוהב מספרים, ובהסתכלות לעתיד אני מייחס למספרים שקשורים בכסף חשיבות. בעזרת מזל (ואולי הבניה תרבותית) נראה שתחומי העניין והאישיות שלי מתאימים לצרכיה של החברה הקפיטליסטית (לפחות לבינתיים), אני בעל חשיבה אנליטית עם משיכה חזקה לעולם המחשבים.אני מסיים תיכון עם בגרות טובה וציון פסיכומטרי שלפי תנאי הקבלה היום יאפשרו לי ללמוד מדעי המחשב באוניברסיטאות בהן אני מעוניין (לא בטוח שמשנה בכלל לאור הנסיבות של הצבא).
במרץ 2024 אתחיל קורס קדם צבאי לתפקיד טכנולוגי, במסגרת התפקיד אני גם חותם קבע של 3 שנים כך שמסלול החיים שלי וההכנסה ב-6 שנים הקרובות יחסית יציבים וצפויים.
אני מתכוון ללמוד כחצי תואר במהלך השירות ולאחר השחרור מהקבע להשלים את התואר (כנראה תוך כדי עבודה בהייטקס חצי שבוע).
אחרי שאסיים את התואר אני רואה את עצמי עובד בהייטק כשכיר עד שאפרוש, בדרך בתקווה אקים (איך כותבים להקים בעתיד) משפחה. יש מחשבות ורצונות לעבור לגור בחו״ל אבל אני לא בטוח שמסלול החיים שאני אלך בו יתעקל לשם. אני אוהב ללמוד וסיכוי טוב שארצה מתישהו בחיים ללמוד תואר שני (מאמין שזה יקרה דווקא אחרי הרבה שנים בשוק העבודה אולי אפילו בפנסיה).
מספרים ככה בקטנה
המצב היום (פחות או יותר)
₪30,000 בקופת גמל שפתחו לי המשפחה שנולדתי ולא נכנס לשם יותר כסף.₪10,000 בחיסכון לכל ילד במסלול בסיכון בינוני שמופקדים בו להבנתי 110₪ בחודש (כלומר עד גיל 21 יופקדו בערך 4,000₪ נוספים כולל המענק 550₪).
הכנסה עתידית צפויה
בקד״צ ובסדיר (פחות או יותר 36 חודשים מ-03/2024) ארוויח משהו באזור ה-1300₪ לחודש.לאחר מכן בקבע אני עוד לא יודע סכום מדויק (וכמובן שהוא עוד יכול להשתנות בהתאם לדרגות וכדומה) אבל להבנתי השכר באזורי 7000-8000₪ (ברוטו שזה פחות או יותר גם נטו בסכום הזה? מקווה שאני לא מפספס משהו) ל-36 חודשים.
בסוף הסדיר אני אקבל מענק שחרור 20,000₪~ ופיקדון 15,000₪~.
מה לעשות בתכלס?
אם נקרא להיום יום אפס מה שאני יכול לעשות כרגע זה רק לשחק עם הקופת גמל ומקסימום לשנות את המסלול בחיסכון לכל ילד (יוצא מנקודת הנחה שלמשוך את החיסכון לכל ילד זה מטופש בגלל שביטוח לאומי מפקידים לי כסף בינתיים, תקנו אותי אם אני טועה).לגבי הקופת גמל, כרגע המסלול שאני נמצא בו מרגיש לי ממש לא משהו. יש לי דמי ניהול 1.00% מהחיסכון (נראה לי המון, במיוחד שהם כותבים באתר שהממוצע הוא 0.65%) ו0.00% מהפקדות (מזכיר כרגע אני לא מפקיד שם כלום; סביר אבל שאני אתחיל להפקיד). התשואה מתחילת השנה היא 2.25% ובחמש שנים האחרונות 3.3% בממוצע לשנה.
אני חושק כרגע לעבור לגמל במור מחקה s&p500 (אגב לא כל כך הבנתי את ההבדל בין להשקיע במחקה S&P דרך קרן נאמנות לעומת דרך קופת גמל מעבר לכך שתיאורית אם אני אחכה לגיל שישים ואמשוך בקצבה אני אשלם פחות מס)
לאחר שאעבור מסלול ואסדר את אפיקי החיסכון שלי, אפשר להתחיל לחשוב על פעולות שקורות בעתיד.
במהלך הסדיר אני מתכוון להקציב לעצמי 500₪ לחודש (מאמין שזו לא תהיה בעיה קשה ומספיק פעמים אני אשאר עם עודף), ההורים הציעו לי שהם כל חודש יפקידו לי 500₪ עד גיל 21 לתוכנית חסכון לבחירתי כך שניתן להגיד שאפקטיבית אכניס לחיסכון כל חודש את כל ה-1300₪ הצה"לים שלי.
1300 * 36 (הפקדה חודשית * חודשים) נותן לי בערך 47,000₪, שאני אחסוך לאורך הסדיר.
אני מתכוון להשאר לגור בבית לפחות שנה מהקבע (מניח שבמציאות אשאר יותר אולי אפילו כל השלוש שנים, בסך הכל אחלה לי בבית וזה סופר משמעותי כלכלית, נראה מתי ארגיש שדי), בהנחה שאני ארשה לעצמי להוציא קצת יותר בקבע (מודע לזה שבגדול ההמלצה היא לא להגדיל את ההוצאות עם גדילה בהכנסות אבל נראלי עלול לקרות בכל זאת) אני אוכל לחסוך כל עוד אני גר עם ההורים כנראה 6,000₪ בחודש במינימום => 72,000₪ בשנה בקבע.
כך שעד סוף השנה הראשונה בקבע (גיל 23) יהיה לי משהו כמו ₪180,000 שהופקדו בחסכונות (מתעלם מהתשואות הקטנות שהן ישיגו/לא ישיגו בזמן הזה ומהמס שאני אצטרך לשלם על החסכון לכל ילד):
30,000 קופת גמל שיש לי כיום
+
14,000 חסכון לכל ילד
+
47,000 בסדיר
+
20,000 מענק שחרור
+
72,000 בשנה ראשונה בקבע
(התעלמתי מהפיקדון כי אני לא יכול להוציא אותו להשקעה)
ששמים את המספרים ככה זה רק מחדד לי כמה חשוב כלכלית לגור בבית כמה שיותר (לגור עוד שנה בבית זה אומר להכפיל את ההפקדות ב-1.4), יהיה מעניין לראות בגיל הרלוונטי מה יהיה גודל השיקול האישי לעומת הכלכלי.
השאלה המתבקשת זה לאן אני חוסך את הכסף שלי, יצא לי לקרוא את ההמלצה הגנרית שלפיה מתחילים מלשלם חובות ובונים קרן חירום. אין לי חובות, כך שלפי ההמלצה עלי לבנות קרן חירום, אבל נראה שההמלצה הגנרית הזאת לא ממש רלוונטית למצבי.
כל עוד אני גר עם ההורים (ואין לי רכב) אין סיבה שיהיו לי הוצאות לא מתוכננות (אני מבין את האירוניה בלתכנן שלא יהיו הוצאות לא מתוכננות). יתרה מכך, אני לא רואה את הצבא משחרר אותי מוקדם (בסדיר בטח שלא, ובקבע גם לא ממש) ונניח והוא ישחרר אותי מוקדם זה רק יאפשר לי למצוא עבודה שתשלם יותר (שוב, אם אני גר עם ההורים הזמן שאני מחפש בו עבודה לא לחוץ כלכלית באופן דרמטי).
בהתחשב בזאת, לשים כסף בקרן חירום שצריכה להיות נזילה נראית כמו דרך מיותרת לשחוק את הערך של הכסף שאני אחסוך. אני מתכנן למלא את קרן החירום רק לפני שזה יהיה יותר מהותי (קצת לפני היציאה מהבית).
אז הגעתי למסקנה שאני מעדיף שהכסף שלי ישיג תשואות (גם אם קטנות), נשאלת השאלה איפה להשקיע אותו?
כרגע בעיקר בגלל בורות ושאיפה למינימום התעסקות אני חושב לחסוך את כל הכסף במקום אחד.
עוד לא החלטתי על הכלי האידאילי אבל נראלי שקופת גמל להשקעה מחקה s&p זה אופציה די טובה, בגלל שיש לי עוד הרבה שנים ואני לא ממש בונה על החיסכון כרגע לכלום אני בסדר עם התנודיות של המניות, והבחירה בקופת גמל נראת לי כמו דרך לפשט את ההתנהלות (מה שכן יתכן ואני אצטרך לשים לב לתקרה השנתית בקבע).
אני עוד פתוח לרעיונות חדשים ובוחן את האופציות שלי אבל אני חושב להשקיע כמעט את כל הכסף שלי בקופת גמל מחקה מדד (יתכן ואפתח פק״מ שאכניס בו אחוז קטן בשביל חופשות קצרות/רכב).
נקודות שחשוב לציין:
- מניח שזה נראה תמוהה שאני מתכנן את העתיד הכלכלי שלי אבל לא מזכיר מילה על לעבוד ב9-10 חודשים הקרובים לפני הקד״צ. ובכן, אני מתכנן לעבוד ולחסוך בשביל לגור חודשיים שלושה בחול לפני שאני נכנס למערכת הצבאית הנוקשה.
- הזכרתי לימודים אקדמאיים בתור משהו שאני מתכנן לעשות אך לא הזכרתי אותן בתוכנית הכלכלית. אז חשוב לציין כי נולדתי למשפחה עם גב כלכלי חזק, וההורים כבר צינו בפני כדרך אגב שמבחינתם הם יעזרו לי לממן לימודים אקדמאים. אני לא יודע מה ההיקף שהם תכננו לעזור בו אבל אני מניח שהוא יהיה משמעותי (בטח אשתמש גם בפיקדון ללימודים).
סיכום:
לכתוב את הדוח הזה חד משמעית עשה לי קצת סדר בראש:- יצא לי ללמוד על מענקי שחרור.
- זה גרם לי להבין את הסדרי גודל של ההכנסה בשש שנים הקרובות.
- בחנתי יותר לעומק את המסלול של קופת הגמל שלי.
- הבנתי שאני לא יכול לשים מאה אחוז מהחיסכון במטרה שהוא יחנה לטווח ארוך מאוד כי יש לי שאיפות צרכניות גם בטווח הקצר.
- נפלה עלי ההבנה שבגלל שאני מתחיל מוקדם יחסית אני לא חייב שהכל יהיה מושלם ואופטימלי, עצם זה שאני מתחיל יקדם אותי גם אם לא בצורה האידיאלית.
- אני לא באמת מבין את עולם הפיננסים (אני גם מרגיש שאני לא מתקדם כל כך, אני עוד מחפש מקורות טובים).
- אני צריך לבנות תוכנית מפורטת יותר למה אני עושה עם הכסף באופן פרקטי (להחליט איך אני מחלק את הכסף מבחינת אחוזים, ולמצוא מסלולים/קרנות ספציפים).
- התוכניות שלי לעתיד רחוקות מלהיות ברורות (וכנראה שזה דבר טוב, אבל האי וודאות לא נוחה לי בתור מישהו עם חיבה לשליטה).