• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

ביטול הזכות להפלות יזומות בארה"ב

איניגו מונטויה

משתמש בכיר
דירוג
6,809
כידוע, לא מזמן בית המשפט העליון בארה"ב ביטל את פסק דין "רו נגד וייד" שבו נקבעה הזכות החוקתית לביצוע הפלה יזומה.
כתוצאה מכך, בכמה מדינות בארה"ב נכנסים לתוקף חוקים נגד הפסקת הריון, ונשים שמעוניינות בהפלה נאלצות לטוס למדינה אחרת בארה"ב.

הנושא הזה הוזכר כבר כמה פעמים בשרשורים שונים, ונראה שלהרבה אנשים יש דעות בנושא.

לכן חשבתי לפתוח שרשור ייעודי שבו אפשר לדון על הנושא מכל ההיבטים:
שיקולי מוסר בהפלות מלאכותיות,
מוסריות, היגיון או השלכות של חוקים נגד הפלות,
פסיקת בית המשפט בארה"ב, ועוד.

נערך לאחרונה ב:
אני אתחיל, דווקא מההיבט החוקתי:

הרבה אנשים שמתנגדים לחוקים גורפים נגד הפלות (כמוני), מזועזעים מהפסיקה החדשה,
ומדברים על "בית משפט שמרני" שמבטל זכויות יסוד.
אבל ממה שקראתי, נראה שהביטול של פסק הדין מוצדק לחלוטין, ונובע מכך שאין בחוקת ארה"ב שום זכר לזכות יסוד שמאפשרת ביטול חוקים בנושא.

להבנתי, פסק הדין "רו נגד וייד" שבוטל כעת קבע שאין למדינות (states) זכות לחוקק חוקים שימנעו הפלה יזומה בשליש הראשון של ההריון,
בהתבסס על הזכות לפרטיות, ועל חובת ההליך ההוגן לפי התיקון ה-14 לחוקת ארה"ב.

גם אם נתעלם מהעובדה שהתיקון אושר בשנת 1868, שבה אף מדינה בעולם לא התירה הפלה מלאכותית -
קראתי פעמיים את התיקון (גם באנגלית וגם את התרגום כאן), ולא הצלחתי להבין איך הגיעו ממנו לזכות לפרטיות או לאיסור על חוקים נגד הפלות.

המשפט הכי קרוב בנושא הוא:
לא תחוקק אף מדינה ולא תאכוף חוק שיגביל את הזכויות ואת החסינות של אזרחי ארצות הברית; ואף מדינה לא תשלול מאדם את חייו, חירותו או קניינו, בלי הליך משפטי נאות;
ההקשר המקורי של התיקון נועד למנוע אפליה כלפי שחורים (למשל שלילה של זכות ההצבעה).
אבל גם אם ניקח את הטקסט כמו שהוא -
הזכות לפרטיות אינה מוזכרת בחוקה האמריקאית כמו זכויות אחרות (חופש הביטוי, הדת, העיתונות ועוד).
אז מי החליט שקיימת "זכות לפרטיות" כזו שמכוחה אין להגביל הפלות?

להבנתי, השופטים השתמשו בפרצה שנמצאת בתיקון התשיעי, לפיה ניתן להוסיף זכויות חדשות.
הבעיה שלי בנושא היא שכל אדם סביר מבין שזכויות חדשות צריכות להתווסף ע"י המחוקקים, לא ע"י השופטים...
הניסוח בתיקון התשיעי "by the people" מרמז על רצון העם (משאל עם או אולי אפילו הצבעה של נבחרי הציבור), לא על קבוצה סגורה ומצומצמת של אנשים שנבחרים לכל החיים.

אני מוצא את עצמי מסכים עם דעת המיעוט בפסק הדין, כפי שהיא מצוטטת בויקיפדיה:
השופטים וייט ורנקוויסט התנגדו בחריפות לפסק הדין בטענה כי מדובר ב"חקיקה שיפוטית" ובניצול לרעה של כוחו של בית המשפט העליון.
וייט כותב בדעת המיעוט שלו:
"אין אני מוצא דבר בשפה או בהיסטוריה של החוקה התומכים במסקנת בית המשפט העליון.
בית המשפט יוצר למעשה זכות חוקתית חדשה עבור אמהות בהיריון מבלי כל הנמקה או סמכות להחלטה זו,
וקובע כי זכות חדשה ומומצאת זו חזקה מספיק לבטל את רוב חוקי המדינות השונות"
לכן טוב עשה ביהמ"ש הנוכחי שביטל את פסק הדין.

אני שוב חוזר ואומר שאני אישית מתנגד לחוקים הגורפים נגד הפלות שקיימים בחלק מהמדינות.
אבל אני מתנגד עוד יותר לרעיון שבית המשפט יכול להמציא זכויות יש מאין, ואז להסתמך עליהן כדי לבטל חוקי מדינה.
אם לבית המשפט יש כוח כזה, למה צריך את נבחרי הציבור?!

להבנתי, בית המשפט אמור לפרש את החוק, לא להמציא אותו.
אם יש טענות על החוקים הקיימים - אפשר להפעיל לחץ ציבורי על המחוקקים, לא להעביר חוקים דרך בית המשפט.

נערך לאחרונה ב:
להבנתי, פסק הדין "רו נגד וייד" שבוטל כעת קבע שאין למדינות (states) זכות לחוקק חוקים שימנעו הפלה מלאכותית בשליש הראשון של ההריון,
בהתבסס על הזכות לפרטיות, ועל חובת ההליך ההוגן לפי התיקון ה-14 לחוקת ארה"ב.
אני מציע שלפני שאתה פוסק בתחום משפט חוקתי אמריקאי תקרא לפחות את פסק הדין המקורי פה. בעיקר את סעיפים 76-100. לפחות תלמד את טענות הצד שכנגד לעומקן. פסיקות מסוג זה אינן באות מהאויר, יש מאחוריהן שיטת פסיקה והגיון פנימי. כל זאת לא סותר את העובדה הידועה שאפילו מומחים בעלי שם שפעלו ללא לאות למען זכויות נשים חשו מאוד לא בנוח עם הפסיקה הזאת, בראשן שופטת בית המשפט העליון רות ביידר גינזבורג המנוחה.

אני מציע שלפני שאתה פוסק בתחום משפט חוקתי אמריקאי תקרא לפחות את פסק הדין המקורי פה. בעיקר את סעיפים 76-100. לפחות תלמד את טענות הצד שכנגד לעומקן. פסיקות מסוג זה אינן באות מהאויר, יש מאחוריהן שיטת פסיקה והגיון פנימי.
קודם כל, אני מבין שאתה קראת את כל פסק הדין המקורי ולא רק תקצירים כמוני,
אז אשמח אם תחכים אותי ותענה על השאלות שהעליתי (מבקש ברצינות ולא בציניות).

שנית, אני לא פוסק שום דבר, רק מביע את דעתי בתור אדם מן השורה...
אפשר להכשיר כל טענה שהיא באמצעות פלפולים מתוחכמים (או "שיטת פסיקה והגיון פנימי"),
אבל לדעתי עדיין יש מקום להיגיון הפשוט.

לי אישית ההיגיון הפשוט אומר שהפקעת חוקים בידי ביהמ"ש צריכה להיות שמורה למקרים בהם החוק סותר *במפורש* את החוקה.
אם הסתירה לא נראית בבירור (וצריך להמציא זכות חדשה ו"שיטת פסיקה והגיון פנימי" כדי להבין אותה), זו כנראה לא הייתה כוונת המחוקק.

כל זאת לא סותר את העובדה הידועה שאפילו מומחים בעלי שם שפעלו ללא לאות למען זכויות נשים חשו מאוד לא בנוח עם הפסיקה הזאת, בראשן שופטת בית המשפט העליון רות ביידר גינזבורג המנוחה.
תודה על הראיה, זה רק מחזק את דעתי בנושא.

אני יכול להבין איך שופטים שנבחרים לכל החיים עלולים להתפתות לפעמים לחנך את הציבור גם נגד רצונו,
אבל בעיניי - שמירה על הדמוקרטיה כשיטה חשובה יותר מפסק דין כזה או אחר.

נערך לאחרונה ב:
אני מחפשת (ועדיין לא מוצאת) מאמר או פוסט שכתבה מישהי בעקבות פסק הדין הזה.
טענתה העיקרית היתה שמי שאשם בהריון לא רצוי הוא הגבר ולא האישה, אבל בסוף (כרגיל) מאשימים את האישה וכופים עליה את דעת הגברים להמשיך בהריון.
אני לא בטוחה עדיין שאני מסכימה במאה אחוז עם הטענה אבל הנימוק העיקרי שלה היה שאמצעי המניעה היחיד שאינו מסכן את המשתמש הוא קונדום אבל הרבה גברים לא מוכנים לשים אותו כי הוא פוגם בהנאה (לא גורם לאי-הנאה אלא מוריד כמה אחוזים). כלומר - בשביל לחוות 100% הנאה (ולא 80% הנאה) במשך כמה דקות, לא אכפת לגבר שאישה תיכנס להריון לא מתוכנן (והריון הוא תמיד סיכון לאישה, פירוט בהמשך אם צריך) וכל חייה יקבלו תפנית בלתי רצויה.
הנימוק השני היה קשור לאונס.

ובנימה אישית, כאן בישראל השמרנית לא פחות:
הייתי בהריון לא מתוכנן אחרי שני ילדים. באותה תקופה אני הייתי המפרנסת היחידה (בעלי למד) והאפשרות היחידה להמשיך עם ההריון היתה הסכמה של בעלי להיות המטפל העיקרי והוא סרב. פנינו לגינקולוג הקבוע שלי, סיפרנו שקר כלשהו על כך שאני מתכוונת להתגרש מבעלי (הגינקולוג ידע שזה שקר) ועשה כנראה את הטופסולוגיה מול מי שצריך. הוא ביצע את הליך ההפלה בבי"ח פרטי בתשלום לא קטן (לו ולבי"ח) ולמחרת חזרתי לעבודה. זה כבר היה בשלב שאפשר לראות יצור אנוש אבל נחסך ממני תודה לאל. מבחינה נפשית עוד התאבלתי עליו כמה שנים (וכעסתי על בעלי), אי אפשר להגיד שזאת חוויה חסרת משמעות לאישה. עדיף היה לא להיכנס להריון מלכתחילה.

מסכים איתך לגמרי שהדרך להעביר חוקים היא לא על ידי פסיקה של בית המשפט. זה נשמע טריוויאלי יחסית במדינות דמוקרטיות (אם כי ארצות הברית היא ממש לא המקום היחיד בו בתי המשפט מתערבים בחקיקה).
בארצות הברית בגלל המבנה החקיקתי ומאבק הכח בין המדינות לבין הממשל הפדרלי על קבלת ההחלטות, מאוד קשה לקבל חוקים שיחולו בכל המדינות בנושאים שאינם כלכליים / חוץ.

ויש עוד נקודה שאולי שווה להעלות - ברוב מדינות המערב נושא הזכות להפלות כמעט לא נמצא בשיח הציבורי, וחוץ מדתיים אדוקים כמעט ואין התנגדות ציבורית לכך שאישה תפיל. בארצות הברית, משום מה, הנושא באמת מעורר דיון ציבורי סוער, ואחוז האוכלוסייה שמתנגד להפלות גבוה בהרבה. אני משער שמי שאחראי לכך הם הפוליטיקאים - הפערים המהותיים בין דמוקרטים לרפובליקאים מתנקזים למספר נושאים כגון הפלות, מכירה ואחזקת נשק והגירה. כמעט בכל שאר הדברים, שתי המפלגות מצליחות למצוא הסכמות בינהן.
אז לפוליטיקאים רפובליקאים חשוב להקצין בעניין (למשל חוקים מדינתיים שמטילים עונשים על רופאים שמבצעים הפלות) כדי לשמור על הבידול בין המפלגות.

טענתה העיקרית היתה שמי שאשם בהריון לא רצוי הוא הגבר ולא האישה, אבל בסוף (כרגיל) מאשימים את האישה וכופים עליה את דעת הגברים להמשיך בהריון.

לא הבנתי, לאישה אין מילה בעניין האם לקיים יחסי מין עם קונדום או לא?

בארצות הברית בגלל המבנה החקיקתי ומאבק הכח בין המדינות לבין הממשל הפדרלי על קבלת ההחלטות, מאוד קשה לקבל חוקים שיחולו בכל המדינות בנושאים שאינם כלכליים / חוץ.
לא בטוח שזה דבר רע.
בטווח הארוך זה יוצר תחרות בין המדינות השונות.
זה נכון שלא כל אחד יכול לשנות את חייו ולעבור בגלל חוק כזה או אחר.. אבל בטווח הארוך מדינות נלחמות על האזרחים שלהן (וכספי המיסים שלהם).

לא בטוח שזה דבר רע.
בטווח הארוך זה יוצר תחרות בין המדינות השונות.
זה נכון שלא כל אחד יכול לשנות את חייו ולעבור בגלל חוק כזה או אחר.. אבל בטווח הארוך מדינות נלחמות על האזרחים שלהן (וכספי המיסים שלהם).
יש לזה יתרונות וחסרונות.

שאמצעי המניעה היחיד שאינו מסכן את המשתמש הוא קונדום
מה לגבי דיאפרגמה?
וכופים עליה את דעת הגברים להמשיך בהריון
לפי זה 35% מהנשים בארה"ב מתנגדות להפלות ו 41% מהגברים, יש פה בהחלט פער אבל לקרוא לזה "דעת הגברים" זה מעט תמוה.
שמי שאשם בהריון לא רצוי הוא הגבר ולא האישה
כפי שנאמר פה כבר - אשה בגירה יכולה פשוט לא להסכים לקיים יחסי מין עם מישהו ללא קונדום.

וחוץ מדתיים אדוקים כמעט ואין התנגדות ציבורית לכך שאישה תפיל.
יש התנגדות של כמעט 100% שלאשה יש זכות להפיל בכל מצב, השאלה היחידה היא עד איזה שלב.
. אני משער שמי שאחראי לכך הם הפוליטיקאים
לא ממש, הפוליטיקאים מייצגים את האוכלוסייה, האוכלוסייה בארה"ב היא בחלקה הלא קטן דתית.

יש התנגדות של כמעט 100% שלאשה יש זכות להפיל בכל מצב, השאלה היחידה היא עד איזה שלב.
באילו עוד מדינות מערביות מלבד ארה"ב נושא ההפלות בכלל על סדר היום? באירופה לא תשמע דיונים ציבוריים שקוראים להגביל את זכות ההפלה.

לא ממש, הפוליטיקאים מייצגים את האוכלוסייה, האוכלוסייה בארה"ב היא בחלקה הלא קטן דתית.
הפוליטיקאים אמנם נבחרים על ידי הציבור (באופן חלקי - אחוז המצביעים במדינות רבות הוא סביב 50% ואף פחות) אבל במקרים רבים נאבקים לא על מה שחשוב לרוב הציבור שבחר בהם.

הרוב לא חולקים על הזכות של אישה לבצע הפלה השאלה הייתה תמיד עד איזה שלב בהיריון זה בסדר. במדינות השמרניות באירופה (איטליה, הונגריה, פולין) זה בדרך כלל עד 90 ימים.

לאישה אין מילה בעניין האם לקיים יחסי מין עם קונדום או לא?
שאלה טובה.
אני מניחה שאישה יכולה לסרב, אבל באמצע סיטואציה מינית כנראה שתעדיף לבקש בנחמדות על פני ביטול הפעילות.
ועדיין האחריות לעשות זאת היא על הגבר, ומשום מה גברים מעדיפים שאישה תיקח אמצעי מניעה ולא הם. אמצעי המניעה הנשיים כיום כוללים הורמונים או החדרת חפץ זר לגוף האישה - שני דברים שיכולים לגרום לבעיות של ממש, מה שלא קיים להבנתי לגבי הקונדום.
לפי זה 35% מהנשים בארה"ב מתנגדות להפלות ו 41% מהגברים, יש פה בהחלט פער אבל לקרוא לזה "דעת הגברים" זה מעט תמוה.
תודה על הלינק, הטבלאות שם מראות שבאמת החלוקה היא לא מגדרית אלא לפי מיון אחר ( מפתיע שזה בעיקר דתיים אוונגליסטים?) ומסתבר שלפי כל החלוקות - רוב האמריקאים בעד הפלות למעט אותם דתיים.
35% הנשים שמתנגדות להפלה כנראה מגיעות מאותו מיון דתי, גם בישראל נשים דתיות רבות מתנגדות להפלה. הבעיה היא שכתבי הדת, והחוקים שנקבעו בעקבותיהם, נוצרו ע"י גברים בלבד. מי שמאמינה לכתבים וחוקים שנעשו ע"י גברים בלבד, לא תראה פסול מלהמשיך את הקו הזה. אני רק לא מבינה למה יש בכלל נשים שמאמינות לשטויות של גברים בכל הקשור לגופן ונפשן...

השאלה הייתה תמיד עד איזה שלב בהיריון זה בסדר
לא בטוחה שזאת השאלה הנכונה.
יש הריונות שבהם העובר מת בחודש האחרון - להשאיר אותו שם?
ואם מתגלה בעיה רפואית/נפשית רצינית אצל האישה בשלבים מאוחרים?
יש צורך לדון לכל מקרה לגופו ולגופה.

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
B ביטול כיסוי שאירים לבן זוג בפנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
Echelon שאלות לגבי זכיה בהגרלת המשך של "דירה בהנחה" בעקבות ביטול של זוכה אחר נדל"ן 11
א ביטול מינוי אדובי צרכנות פיננסית 14
א אי הגעה לטיסה בגלל כוח עליון. ביטול מצד הנוסע צרכנות פיננסית 57
א עמלת המרת מט"ח גם במקרה של ביטול עיסקה. חוקי? צרכנות פיננסית 8
S ביטול ביטוח רכב עקב נסיעה לחו"ל? אוף טופיק 11
R ביטול הצהרת הון מיסים 0
A ביטול צ'ק ישן צרכנות פיננסית 39
A ביטול מס הכנסה פדרלי בארצות הברית? מיסים 16
M ביטול עסקה תוך 14 יום של מוצר שהוזמן באתר ונאסף בסניף צרכנות פיננסית 3
A משמעות של ביטול הוראת שעה מס רכישה נדל"ן 31
doc29 ביטול עסקה מול ספק מפוקפק - מוצר חשמל צרכנות פיננסית 15
נ ביטול דמי כרטיס בפלייקארד צרכנות פיננסית 27
Williamsburg ביטול שטר 200 שקלים - לדעתי לא יקרה. מה אומרים? פוליטיקה, אקטואליה, דת-מדינה ושאר מרעין בישין 279
A ביטול פטור מילואים - גיוס אל הלא נודע ? אוף טופיק 121
X ביטול הפקדת קרן השתלמות פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 7
flower ביטול הצעותיו של פייסבוק לצפייה בתוכן פלסטיני בהגדרות הפיד שלי אוף טופיק 18
מ ביטול טיסות של חברות לואוקוסט - האם חכם? אוף טופיק 38
M ביטול אזרחות אמריקאית והתמודדות עם RSU מיסים 11
A ביטול חוזה בהפרת חוק המכר? נדל"ן 11
R ביטול אזרחות אמריקאית אוף טופיק 103
flower ביטול מסלולי ההשקעות בחו"ל - קרן השתלמות ופנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 18
נ שלב ב' של הרפורמה ביטול התקשורת העצמאית? עתיד התקשורת בארץ פוליטיקה, אקטואליה, דת-מדינה ושאר מרעין בישין 106
ה בכוונת משרד האוצר: ביטול העלאת תקרת ההון הפטור פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 58
P השלכות ביטול צ'ק (לא גדול)? צרכנות פיננסית 18
Z ביטול עליית ריבית על המשכנתא. נדל"ן 61
A ביטול הקצאת אשראי וקרבה למינוס, מה עושים במקרה כזה שאי אפשר להכנס למינוס אך יש תשלום שמכניס למינוס ? צרכנות פיננסית 14
C ביטול כפל ביטוחים בדיעבד צרכנות פיננסית 0
TheOneTech ביטול הוראת קבע ליתר ביטחון? מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 12
M ביטול וסדר בכרטיסי האשראי צרכנות פיננסית 6
A ביטול קיזוז אובדן כושר עבודה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
Z ביטול פוליסת בריאות ישנה צרכנות פיננסית 3
Y חדר כושר צריך להחזיר לי כסף בשל ביטול מנוי אבל דורש פרטי חשבון בנק צרכנות פיננסית 4
S ביטול מסגרת אשראי -סיכונים צרכנות פיננסית 9
ג ביטול אג"ח מיועדות פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 6
I ביטול אג"ח מיועדות פנסיה 226 מיליארד שקל שייכנסו לשוק ההון? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 11
Homer ביטול מס רווחי הון אוף טופיק 41
c881 ביטול המיסוי ההוני של אופציות/RSU מיסים 35
R כפל ביטוח בריאות - בדיקת פוליסות לפני קבלת החלטה על ביטול צרכנות פיננסית 5
A ביטול אג״ח מיועדות…אולי הפעם? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
א ביטול עמלת אי פעילות IB ברוקרים ופלטפורמות מסחר 1
סול ביטול ביטוח שארים פוסטים מאיכות נמוכה 23
ג ביטול מאפיינים בכיסוי הביטוחי אוף טופיק 0
the_newbie ביטול השתתפות עצמית ברכב שכור בישראל צרכנות פיננסית 1
Res Cogitans פיצויים בגין ביטול טיסה - בגין קורונה צרכנות פיננסית 13
L המנהל שלא היה - ביטול ביטוח מנהלים יומני מסע אישיים 11
totoguy הודעה מוזרה על ביטול פטור מס בחשבון IRA צרכנות פיננסית 11
T ביטול חוזה מחיר למשתכן נדל"ן 2