• התוכן שלפניכם איננו ייעוץ פיננסי. הוא אולי נחזה ככזה, ואף נשמע ככזה, אבל למרבה הפלא, הוא איננו כזה, וממילא לא יכול להיחשב תחליף לייעוץ מטעם בעל הרישיון המתאים, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם. מכאן שאין לראות בתכני הפורום המלצה לביצוע פעולות כלשהן בניירות ערך או בנכסים אחרים, וכל הסתמכות עליהם תהיה באחריות הקורא בלבד. האחריות לאמור בכל הודעה היא על מחברה בלבד ואין באמור בה כדי לשקף את דעותיה של בעלת האתר.
  • חשבון מסחר באקסלנס טרייד : סנט למניה במסחר בארה"ב (מינימום $5 לעסקה), פטור מדמי טיפול לשנתיים, קורס במתנה ובונוס 100 ש"ח למצטרפים חדשים. להצטרפות דיגיטלית לחצו כאן .

בונוס שנתי - האם אפליה ומה ניתן לעשות?

• פותח הנושא פותח הנושא TWOSIXNINE
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

TWOSIXNINE

משתמש בכיר
דירוג
818
חייב להודות שכשבישרו לי את החדשות חייכתי לעצמי בפנים וישר ידעתי שזה יכול להתפתח לדיון מעניין מאד כאן.

תקציר:
אני שכיר במקום ציבורי, נהוג ומקובל כמדי שנה לקבל בונוס שנתי, בעבר הבונוסים היו מרשימים במיוחד אך בשנים האחרונות הם התכווצו לא במעט ואפילו היו שנים מסוימות שלא חולק בונוס. זה רקע קצרצר על קצה המזלג והנק׳ הנ״ל הן לא הנושא כאן.

השנה, המנהלת ניסחה (המציאה) שיטת ניקוד לחלוקת הבונוס. (שיטת הניקוד לא צודקת לכשעצמה אבל אין טעם לפרט אותה כאן והיא לא הנושא העיקרי)
אעצור בנקודה זו ואציין שהצוות הוא גדול ומונה כ-100 אנשי צוות והוא מגוון מאד באחוזי המשרה שלו:
- 100% משרה - כ-60% עד 70%
- 90% משרה - כ-25% עד 33%
- 67% משרה ומטה - כ-15%

השנה המנהלת החליטה לבטל כליל קבוצה נכבדת של אנשי צוות והחליטה להעניק בונוס שנתי רק לאלה המועסקים ב-100% משרה.

לצורך הדיון אני מבין שהמנהלת יכולה להחליט כראות עינייה, היא גם יכולה להחליט לחלק את הבונוס ל-2 אנשים בלבד אם מתחשק לה כי היא, איך אומרים, ״המנהלת״.
אני יכול גם להבין רציונל מסוים שביצירת מהלך שכזה - מהלך שנועד לתמרץ להיות מועסק במשרה מלאה ולא חלקיות משרה.
הכל טוב ויפה, יש טיעונים לכאן ולכאן ואפשר למצוא הגיון ונימוקים מרשימים אבל בשורה התחתונה,

קבוצה לא קטנה של אנשי צוות מרגישים שנעשה להם עוול נוראי, כיצד עליהם לפעול על מנת ולנסות לשנות את המצב?

*בשנים עברו הבונוס מעולם לא חולק על פי מידת אחוזי המשרה, ז״א איש צוות ב100% משרה קיבל סכום מקסימלי, איש צוות ב-90% משרה לא קיבל את הסכום היחסי אלא סכום שרירותי אחר שנקבע באותה שנה ( בד״כ בין 50%-75%), ושאר אנשי הצוות זכו לסכומים שאין להם קשר לשום קרטריון הגיוני נראה לעין.

חוסר הצדק משווע ויותר מאשמח לשמוע את חוכמת חברי הפורום היקר.

האם זוהי אפליה?
האם יש דרך להוכיח להנהלה הגבוהה יותר שישנה אפליה שדורשת התייחסות? (אני עובד במקום כזה שלכל מנהל גדול יש מנהל יותר גדול)

שהמנהלת יכולה להחליט כראות עינייה
ממש לא נכון. חייב להיות קריטריון ברור לבונוס בכדי למנוע הפלייה. מותר לה לקבוע קריטריון לבונוס ממש כמו שיש מקומות שנותנים בונוס למי שלא נעדר מהעבודה וכו.
מצד שני, אם לא מאפשרים לאנשים לעבוד ב100% אז יש פה קייס ושווה לברר עם עו"ד שמתמחה בדיני תעסוקה.
בכל מקרה, יש לך קביעות נכון?

אני רק הערה - אלוהים ישמור איזה עיסוק בקקה (מצד ההנהלה).

@TWOSIXNINE
אני אישית הייתי משתדל להימנע מכניסה לעימות קבוצתי (קבוצת המקופחים לעומת הפריווילגיים).
מניסיון החיים שלי (שאולי לא מייצג), זה לא תורם להרגשה האישית, ובטח שלא ליחסים במקום העבודה.

במקום זה, אם אתה חושב שאתה לא מתוגמל מספיק - יכול לבוא באופן אישי למנהלת ולנסות לשפר את תנאי ההעסקה שלך. הדרגה, השכר החודשי, או אפילו תנאי עבודה (זה לפעמים שווה יותר מכסף).
להערכתי יש לגישה כזו גם סיכוי גדול יותר להצליח.

לא רוצה להיות מבאס, אבל זה קריטריון לגיטימי מצד המעסיק. כנראה לא חכם מצידם אבל לגמרי לגיטימי. למען ההגינות, כדאי היה להודיע על כך מראש ולא למועד חלוקת הבונוס, כדי למנוע אכזבה מאנשים.

ממש לא נכון. חייב להיות קריטריון ברור לבונוס בכדי למנוע הפלייה
לא הייתי מדוייק, נכון. אבל מה קורה כאשר הקריטריונים עצמם מפלים?
בכל מקרה, יש לך קביעות נכון?
יש קביעות. לאן אתה חותר?
אני אישית הייתי משתדל להימנע מכניסה לעימות קבוצתי (קבוצת המקופחים לעומת הפריווילגיים).
העימות הוא לא מול קבוצת הפריוולגים, אנחנו בסך הכל רוצים להציף את הנושא מול ההנהלה הגבוהה. אספר לך שיש לנו תמיכה מקבוצת ״הפריוולגים״ שמסכימה אתנו ומביעה תמיכה ורואה את חוסר הצדק בבירור.
בנוסף, לגשת בצורה אישית דווקא יכול להיות בעייתי יותר, ולהתפרש כאילו אני רק דואג לעצמי. אני שחקן קבוצתי - לא אעשה מהלך כזה.
לא רוצה להיות מבאס, אבל זה קריטריון לגיטימי מצד המעסיק. כנראה לא חכם מצידם אבל לגמרי לגיטימי. למען ההגינות, כדאי היה להודיע על כך מראש ולא למועד חלוקת הבונוס, כדי למנוע אכזבה מאנשים
לגיטימי להתעלם משליש אנשי צוות ולבטל אותם לחלוטין. אפילו לא לתת חלק קטן? במיוחד שהנטל על על אנשי הצוות (שתי הקבוצות) דומה ביותר אם לא זהה?
לא מסכים איתך. אולי זה לגיטימי ומקובל במגזר הפרטי אבל נסה להכנס למוד של חשיבה בסקטור של מוסד ציבורי. זו תרבות עבודה שונה מהותית.

לגיטימי להתעלם משליש אנשי צוות ולבטל אותם לחלוטין. אפילו לא לתת חלק קטן? במיוחד שהנטל על על אנשי הצוות (שתי הקבוצות) דומה ביותר אם לא זהה?
לא מסכים איתך. אולי זה לגיטימי ומקובל במגזר הפרטי אבל נסה להכנס למוד של חשיבה בסקטור של מוסד ציבורי. זו תרבות עבודה שונה מהותית.
תבדיל בין לגיטימי לבין הוגן או חכם או פופולרי.
לגיטימי - כל קריטריון ברור שלא מפלה אנשים על רקע מי שהם אלא על רקע אופי העבודה שלהם. דוגמאות לאפליה לא לגיטימית - כל העובדים בני ארבעים ומעלה / כל הנשים / כל הרווקים / כל אלו עם ארבעה ילדים ויותר לא יקבלו בונוס שנתי.

לא הייתי מדוייק, נכון. אבל מה קורה כאשר הקריטריונים עצמם מפלים?
אם כל אחד יכול לעבוד 100% וזה תלוי רק בו, הקריטריון הגיוני ונועד לעודד תפוקה.
אם % משרה נקבע ע"י ההנהלה, אז זה מפלה כי אין להם אפשרות לקבל בונוס וזה לא תלוי בעובדים.

יש קביעות. לאן אתה חותר?
מנטרל את החשש מהתנכלות מצד ההנהלה. הליך מול בית דין לעבודה לא יכול להזיק לך

עבודה במגזר הציבורי זה משהוא. לא מתגמלים לפי הישגים אלא לפי קריטריון שהופך חלק גדול מהעובדים לממורמרים. לא נראה לא חוקי אלא פשוט ניהול גרוע ועובדים שמתוגמלים לא נכון. (25 אחוזי משרה יכול/ה לעבוד ולהצליח ברמה שעובד/ת 100 אחוזי משרה לא).

קבוצה לא קטנה של אנשי צוות מרגישים שנעשה להם עוול נוראי, כיצד עליהם לפעול על מנת ולנסות לשנות את המצב?
אישית הייתי פשוט מרענן.
אבל אני חי בעולם קפיטליסטי ולא "במגזר הציבורי"

תבדיל בין לגיטימי לבין הוגן או חכם או פופולרי
נכון, מסכים אתך שצריך לשים לב להבדל בין לגיטימי לבין הוגן ולכן אני חושב שזה לא לגיטימי לבטל קבוצה של אנשי צוות שהדמיון בין הקבוצות הוא גדול מאד עד כדי זהה מבחינת תפוקה.

אני גם לא מצפה שיהיה הוגן, גם הקבוצה לא מצפה להוגנות אבל כן להתייחסות מעט שונה.
אישית הייתי פשוט מרענן.
אבל אני חי בעולם קפיטליסטי ולא "במגזר הציבורי"
רענון זה רעיון על הפרק. אבל זו החלטה אחרת ודורשת דיון אחר. לא פשוט לעזוב מקום עבודה.
לא כל כך הבנתי את המשפט השני, מה המסר שלך?

אני מבין ש״הציבורי״ מעין בועה אבל נקודתית במחלקה שלי היא בעלת אופי קפיטליסטי בולט וברור.
האפשרויות שלנו להשתכרות שונות ומגוונות יותר משאר המחלקות.

פשוט ניהול גרוע ועובדים שמתוגמלים לא נכון
זה העוול. בר תיקון?

ולכן אני חושב שזה לא לגיטימי לבטל קבוצה של אנשי צוות שהדמיון בין הקבוצות הוא גדול מאד עד כדי זהה מבחינת תפוקה.
כנראה שבעיניים של המעסיק, העלות-תועלת של שתי הקבוצות לא זהה.

לא כל כך הבנתי את המשפט השני, מה המסר שלך?
אין באמת מסר.
אני רק אומר שבתחום שבו אני עובד דברים עובדים אחרת, ולכן העצות שלי כנראה לא רלוונטיות אליך.

אצלינו הרבה יותר קל ונפוץ לעזוב מעסיק על דברים בסגנון, ומעסיק שמבריח עובדים לא יצליח לשרוד לאורך זמן.
אצלך למעסיק לא איכפת והוא לא באמת יכול לקרוס. ואצלך הרבה יותר קשה להחליט לעזוב עבודה, כי יש קביעות וכאלה.

(25 אחוזי משרה יכול/ה לעבוד ולהצליח ברמה שעובד/ת 100 אחוזי משרה לא).
בוא תראה לי דוגמא חיה לדבר כזה...
איזה פרויקט יכול להוביל אדם ב25% משרה?

הכוונה היא שלא משנה אחוז המשרה. משנה הגישה של האדם לעבודה שהוא מבצע ולמקום העבודה. ברור שאדם של 25 אחוזי משרה יוכל לבצע פחות מאדם של 100 אחוזי משרה. אבל בונוס לא ניתן לפי אחוזי משרה בחברות נורמליות, אלא לפי התרומה והביצועים של האדם בגבולות המשרה שלו.

לא כל מי שעובד 100% משרה הוא בהכרח מוביל פרוייקט. ולא כל מי שמקבל בונוס הוא מוביל פרוייקט.
יש המון דברים חשובים אחרים שאנשים עושים חוץ מלהוביל פרוייקטים, ואין שום בעיה לעשות אותם גם במשרה חלקית.

חוץ מזה שאני מכיר כמה מקרים של אנשים ב20-30% משרה שהובילו פרוייקטים.

אבל בונוס לא ניתן לפי אחוזי משרה בחברות נורמליות,
אני דוקא חושב שהוא כן ניתן לפי אחוזי משרה/שכר.
בקורפורייטים במיוחד יש הגדרה מאוד ברורה לבונוס, כאשר הבסיס לבונוס הוא השכר (ומכאן גם אחוזי המשרה).
התרומה והביצועים של האדם הם מה שקובע את המקדם שבו כופלים את השכר. והמקדם הזה אכן לא מושפע מאחוזי משרה בחברות נורמליות.

למשל אדם בשכר 10 אש"ח ברמת תרומה וביצועיים X יקבל נניח 10 אש"ח בונוס שנתי.
אדם בשכר בסיס דומה שעובד רק 25% משרה (כלומר מקבל בפועל רק 2,500 ש"ח בחודש), ובאותה רמת תרומה וביצועיים X, יקבל בונוס שנתי של 2.5 אש"ח בלבד.

אבל בונוס לא ניתן לפי אחוזי משרה בחברות נורמליות, אלא לפי התרומה והביצועים של האדם בגבולות המשרה שלו.
השכר בסיס של משפיע על הבסיס של הבונוס והביצועים על כמה גבוהה הוא יהיה ביחס לשכר.
נהוג בהרבה חברות.

לא טוב בחברה? תמיד אפשר לחפש מקום אחר שיעריך את ה25% משרה טוב יותר.

אספר לך שיש לנו תמיכה מקבוצת ״הפריוולגים״ שמסכימה אתנו ומביעה תמיכה ורואה את חוסר הצדק בבירור.
הם ימשיכו לתמוך בכם גם אם יורידו להם את הבונוס בגלל לכם?
אולי זה רק מס שפתיים?

ולהתפרש כאילו אני רק דואג לעצמי.
אף אחד לא צריך לדעת, השכר שלך הוא אישי

מנטרל את החשש מהתנכלות מצד ההנהלה.
התנכלות אפשרית גם עם קביעות - אין קשר בין הדברים,
יהיה קשה לפטר אותו אבל לגרום לו לסבול יום יום זה יהיה קל.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
I הייטק בונוס שנתי וrsu מיסים 3
M האם בונוס שנתי נלקח בחשבון לצורך חישוב יכולת החזר משכנתא? נדל"ן 9
ז בונוס שנתי בחברות הייטק אוף טופיק 26
J קאש בונוס של בנק אוף אמריקה מיסים 11
I ביטוח לאומי - בונוס חד פעמי מיסים 61
C חישוב הפרשים בדמי לידה על בונוס ששולם לאחר הלידה צרכנות פיננסית 4
9 תגמול מילואים לשכיר לאחר בונוס אוף טופיק 6
D בונוס בזמן חל"ד או חל"ת פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
הסולידית ★★★חשבון מסחר עצמאי באקסלנס טרייד: בונוס למצרפים חדשים ופטור מדמי ניהול לשנתיים★★★ שוק ההון 0
A שכיר: כדאיות הפרשה לפנסיה על בונוס ? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
א הפקדת כספי בונוס לקרן השתלמות פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
T מה עושים עם בונוס שמן בדולרים? צרכנות פיננסית 20
B מתחיל בהגשת דוח שנתי ואשמח לעזרה מיסים 3
B כמה אמור לעלות הגשת דו"ח שנתי עבור הכנסות בחו"ל? מיסים 3
ח דו"ח שנתי לבני זוג בשנה שבה אחד מבני הזוג נפטר מיסים 2
B כמה קשה לבצע דיווח מס שנתי מיסים 6
א חישוב מס לשכיר שנתי או חודשי מיסים 4
D הוצאת אישור ניכוי מס שנתי באופן עצמאי מיסים 0
Z דוח שנתי - העברת יתרות לשנת המס הבאה מיסים 1
J Expense ratio ותשלום שנתי שוק ההון 5
ה איך לדווח על דו״ח מס שנתי בגין הכנסה ממשכורת? מיסים 1
Z התייחסות בדו"ח שנתי להפסדים מועברים משנה שעברה מיסים 0
Scyth עזרה בהגשת דוח שנתי מ IB מיסים 6
Z דוח מס שנתי 1301 - שדה לרווח ממכירת ניירות ערך מיסים 3
ס רו״ח להגשת דוח שנתי של עוסק מורש שגם יודע מה ההבדל בין קרן אירית צוברת לקרן מחלקת מיסים 2
T תיקון דוח מס שנתי מיסים 6
H דוח שנתי בפעם הראשונה מיסים 4
M השתתפות בשכר דירה ממשרד השיכון - נחשב להכנסה חייבת (עבור דו"ח מס שנתי)? מיסים 0
T צירוף טופס 1344 לדו"ח שנתי מיסים 1
D אישור ניכוי מס שנתי (לא 106) מיסים 2
ס צריך להצהיר על רווח ממק"מ בדוח שנתי למס הכנסה? מיסים 6
E הגשת דוח שנתי מיסים 23
מ יתרונות וחסרונות בשימוש באלפי להכנת דו"ח שנתי מיסים 26
P מס יסף - בזמן מכירת דירה או אחרי דוח שנתי? נדל"ן 5
מ עזרה בדו"ח שנתי מיסים 15
S חובת הגשת דווח שנתי למס הכנסה 2023 מיסים 18
ב דו"ח מס שנתי - קרן השתלמות ובטוח לאומי מיסים 0
T ניוד תיק השקעות ודיווח שנתי מיסים 11
P מתי אפשר להגיש דוח שנתי 1301 לשנת 2023? מיסים 6
T פעם ראשונה דיווח שנתי על הון זר (שכיר) - ברוקר זר מיסים 4