למעט אתר "כל זכות", האם ישנם אתרים נוספים (שלא בעלי אינטרס לגרום לי להשקיע דרכם) בהם ניתן להתעמק בחומר? או שעדיף להיצמד לפורום ואתר כל זכות?
בנושאי פנסיה וכאלו, אני אוהב את אתר פנסיוני של נדב טסלר.
מה טווח ההשקעה? זו השקעה לצורך מחיה בגיל פרישה? או השקעה לטווח קצר יותר?
פנסיה אפשר לפדות באופן יעיל (כמעט) רק בגיל פרישה.
האם קיים אפיק השעה פטור ממס למישהו שמעולם לא הייתה לו קרן כזאת או אחרת ואינו עובד/מכניש משכורת?
דווקא למי שלא עובד, ולא מכניס כלום יש דרך להיות פטור ממסים.
בכל השקעה רגילה (מייק המשקיע המתחיל יכול לתת כיוון) אפשר לנצל את נקודות הזיכוי שלך.
זה טוב אם אתה לא עובד בשנה שיש רווח, זה לא תלוי באם אתה עובד או לא בשנת ההשקעה.
אתן דוגמה:
מייקל עבד מספר שנים, בכל אותן שנים, מלבד קרן ההשתלמות והפנסיה, הוא קנה מניות בתיק חייב כלשהו.
בשנת 2023 לצורך הדוגמה, מייקל לא עבד כלל, וגם לא הייתה לו כל הכנסה אחרת.
מייקל גלש בכל זכות וגילה שמגיעות לו 2.25 נקודות זיכוי שהוא לא מנצל, ושכל נקודת זיכוי שווה 2,820 ש"ח. כלומר שיש לו זיכוי ממס של 6,345 ש"ח שהוא לא מנצל.
מייקל החליט לנצל את נקודות הזיכוי. הוא מכר ניירות ערך שהוא קנה בשנים הקודמות לקראת סוף 2023 כך שייצגו רווח של כ25,380 ש"ח וקנה אותם מחדש מיד אח"כ (או בתחילת 2024) במחיר דומה.
מייקל לכאורה חייב מס על רווחים של 25,380 ש"ח, כיוון שהמס הוא 25%, הוא חייב מס של 6,345 ש"ח. אבל יש לו זיכוי ממס בסכום הזה, כך שבפועל הוא לא יהיה חייב במס בכלל באותה שנה.
כשמייקל קנה מחדש את ניירות הערך שמכר, הוא קנה אותם במחיר גבוה יותר מהקנייה המקורית, כך שכשהוא ימכור אותם מתישהו בעתיד, הרווח שיחושב עליהם יהיה קטן יותר.
נשים לב שאם מייקל השקיע דרך בית השקעות ישראלי, נוכה לו מס במקור של 6,345 ש"ח, והוא קיבל אותו חזרה רק כשהוא הגיש דוח שנתי למס הכנסה, והראה שהוא לא חייב במס. כך שב6,345 ש"ח הוא לא יוכל לקנות ניירות למשך כמה חודשים, אך הוא יקבל עליהם ריבית נאה ממס הכנסה. אם מייקל השקיע דרך בית השקעות בחו"ל, לא נוכה לו מס במקור, הוא ידווח על כך למס הכנסה כחוק, אבל הוא לא יהיה חייב לשלם את המס בשום שלב.
זה יכול לעבוד עם כל אפיק חייב במס. זה יכול להיות כסף שמושקע בקופת גמל להשקעה למשל, או בפוליסת חיסכון. אפשר באותה הזדמנות להעביר את הכסף למכשיר השקעה יעיל יותר. אבל בשביל זה, צריך שיהיה כבר כסף מושקע ועם רווחים באותה שנה שמייקל לא עובד.
זה בעצם פטור "הפוך" מקרן השתלמות. בקרן השתלמות נותנים לך פטור על הכסף שהפקדת בשנה שאתה עובד, אבל לפי שנת ההפקדה. כאן, זה פטור לפי שנת ה"משיכה", ובתנאי שאתה לא עובד באותה שנה.
גם מי שעובד ממש מעט בשנה מסוימת, ומנצל חלק מנקודות הזיכוי שלו, יכול להשתמש בפטור הזה למה שהוא לא ניצל בעבודה.
יש אנשים שזכאים לנקודות זיכוי נוספות ממגוון סיבות (למשל נשים זכאיות לעוד חצי נקודה). כדאי לשים לב שיש נקודות שניתנות רק על הכנסה מיגיעה אישית. נקודות אלו לא רלוונטיות למקרה הזה.
ככלל, לקרן פנסיה אפשר להפקיד גם בלי לעבוד בכלל. תוכל לקרוא על תיקון 190. לא תקבל הטבות במס הכנסה, כי, ובכן, אתה לא משלם מס הכנסה אם אתה לא עובד, אבל אפשר להפקיד, והכסף יהיה פטור ממס אם תמשוך אותו כקצבה בגיל פרישה. אולי עדיף קופת גמל, כי לא יהיה לך באמת רכיב ביטוחי בפנסיה אם אתה לא עובד, ואין שם דמי ניהול מהפקדה. אפשר גם להפקיד לקופת גמל, ולנייד לקרן פנסיה (למשל ברירת מחדל) ולהינות מכל העולמות מבחינת דמי ניהול בתמורה לקצת טרטור.
אני לא מייעץ ולא ממליץ. אני לא רו"ח. לא יועץ מס. לא סוכן ביטוח. לא יועץ פנסיוני. זה בכלל החתול שדרך לי על המקלדת. אין לי חתול. ודא דברים בעצמך, ואל תסתמך על אנשים/חתולים מוזרים מהאינטרנט.