• התוכן שלפניכם איננו ייעוץ פיננסי. הוא אולי נחזה ככזה, ואף נשמע ככזה, אבל למרבה הפלא, הוא איננו כזה, וממילא לא יכול להיחשב תחליף לייעוץ מטעם בעל הרישיון המתאים, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם. מכאן שאין לראות בתכני הפורום המלצה לביצוע פעולות כלשהן בניירות ערך או בנכסים אחרים, וכל הסתמכות עליהם תהיה באחריות הקורא בלבד. האחריות לאמור בכל הודעה היא על מחברה בלבד ואין באמור בה כדי לשקף את דעותיה של בעלת האתר.

איך להגדיר אסטרטגיה לאחר מכירת דירה?

• פותח הנושא פותח הנושא liranviper
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

liranviper

משתמש בכיר
דירוג
1,807
אהלן,

מכרתי לאחרונה את דירתי היחידה, שהייתה להשקעה, ובחודשים הקרובים ב3 פעימות אקבל את הסכום עבורה. כעת אני צריך להחליט כיצד אני משקיע את הסכום שאקבל.
אין לי כרגע תיק בשוק ההון (היה לי תיק צעיר דיי קלאסי של 70-30 אבל הוא נמכר כדי לפרוע את המשכנתא).
בעתיד ארצה לקנות דירה להשקעה מחדש מטעמי פיזור בתיק השקעות וכן מיסוי (שלא קיים לדירה ראשונה), אבל אני גמיש לחלוטין בעיתוי ואין כוונה לקנות דירה למגורים - כלומר השיקולים הם נטו מכיוון של השקעה.

חשבתי על 2 אפשרויות:
1. להפנות את כל הסכום לשוק ההון, באותה אלוקציה 70-30 כמו שהיה לי בעבר. אולי לשחק קצת עם האלוקציה.
2. לפצל את הסכום ל2 תיקים. אחד לטווח יחסית קצר ושנועד לקניית דירה להשקעה מתי שהוא בעתיד, והשני לטווח ארוך כמו שהיה לי בעבר.

הנטייה שלי היא לבחור באפשרות הראשונה, כי אני לא יכול לדעת באמת מתי אקנה דירה ובנוסף אני גמיש. כלומר אני יכול להגדיר לעצמי באילו תנאים אני מוכר חלק מהתיק וקונה שוב דירה להשקעה.
בנוסף, באפשרות השנייה אני גם צריך להחליט מראש כמה אני מקצה לדירה העתידית וזו בפני עצמה שאלה לא פשוטה. כלומר באפשרות השנייה אני צריך להגדיר מראש תיק לטווח השקעה ולסכום לא ידוע. אני לא רוצה שהכסף יהיה באג"ח להרבה שנים רק בשביל להחליט לא להחליט.

וכאן אני מבקש את עזרתכם -
א. איך להגדיר את התנאים לקניית דירה? הם כנראה צריכים להתחשב בכך שגם שוק המניות לא קרס וגם ששוק הנדלן כבר עבר ירידה משמעותית. למעשה מדובר בתזמון של 2 שווקים ולכן הקושי שלי. ובכל זאת, כדאי להגדיר את זה מראש כמה שאפשר כדי לא להיות מושפע בזמן אמת משיקולים לא ענייניים ותחושות בטן.

ב. איך אני מביא לידי ביטוי את עניין הטווח? הרי בעצם אני מערבב פה בתיק אחד גם שיקולים של טווח קצר וגם של טווח ארוך. יש לי מחשבות על לשנות את האלקוציה לתיק קצת יותר סולידי עד שאקנה דירה אבל הן בגדר מחשבות בלבד.

אשמח באופן כללי גם לשמוע דעות, ואולי כיוונים חדשים לתקוף את הבעיה.

נ.ב
היה פה בפורום דיון דומה בעבר הלא רחוק, אבל הוא התייחס למקרה יותר ספציפי וגם דן בכלל בשאלה הכללית האם להיכנס לשוק ההון או לא, והתייחס לדירה למגורים בלי גמישות של עיתוי הקנייה כמו אצלי. פה הייתי שמח לדון יותר על המקרה שלי, ובפרט על כיצד להגדיר עם עצמי את התנאים לרכישה העתידית לכשתבוא.

תודה מראש לכל המגיבים!

מבלי לייעץ כלום, אצלי הכסף הוא בערך 2/3 בשוק ההון בהקצאה של 90-10 ויישב שם לטווח ארוך, והשאר, שמיועד כתשלום ראשוןאופציונלי לדירה- נמצא בקופת גמל במסלול כללי, שהוא בערך 30% מניות. לגבי הדירה- אני מתכוון לקנות אך ורק אם תהיה ירידה משמעותית במחירי הדירות או אם אזכה במחיר למשתכן במקום אטרקטיבי מאוד עם הנחה משמעותית (לפחות 20%).

מבלי לייעץ כלום, אצלי הכסף הוא בערך 2/3 בשוק ההון בהקצאה של 90-10 ויישב שם לטווח ארוך, והשאר, שמיועד כתשלום ראשוןאופציונלי לדירה- נמצא בקופת גמל במסלול כללי, שהוא בערך 30% מניות. לגבי הדירה- אני מתכוון לקנות אך ורק אם תהיה ירידה משמעותית במחירי הדירות או אם אזכה במחיר למשתכן במקום אטרקטיבי מאוד עם הנחה משמעותית (לפחות 20%).
אפשר לומר שבחרת באפשרות השנייה שהצגתי.
בעצם אתה ממחיש את מה שאמרתי- בינתיים הכסף יושב באפיק יחסית לא מניב (30% מניות בלבד) ובנוסף איך אתה מחליט כמה להזרים לשם? למה דווקא שליש מהכסף שלך? השליש של הכסף שלי היום יהיה שונה מאוד מהשליש מהסכסף שלי בעוד חמש שנים - וזה מנותק מאוד מהסכום שארצה להשקיע בדירה

כן צודק, לא הסברתי את עצמי הכי טוב.
החלק שמיועד לדירה הוא לפי סכום קבוע (שבתקווה יגדל מעט כי זה כן פלח עם קצת מניות), ואני לא מזרים לשם כסף. התלבטתי אם לא לשמור את זה במזומן אבל החלטתי שחשיפה מנייתית קלה עדיין תהיה עדיפה (אפילו שהיא אקטיבית ומכיוון שדמי הניהול באמת נמוכים כיוון שזו קופת גמל של איגוד עובדים כלשהו).

למרות שמדובר בשני תזמוני שוק וניחוש מחיר, אני חושב שעדיף שתהיה לך הערכה גסה של התאריך ושל המחיר הצפוי. הערכה כזו עשויה להחטיא בגדול, אבל עדיין היא טובה מאשר לשלוף מספר מהשרוול.

אישית, אני יצרתי טבלא של כל התרחשים האפשריים, נתתי לכל תרחיש הסתברות, וחילקתי את התיק לפי תוחלת המשערך שלי.
מה הסבירות שההערכה שלי תקלע למציאות? אפסית.

אני במצב דומה. החלטתי שבעתיד החליף את האגח בדירה.
היום האגח עושה לי 2.5℅. כשאצבור מספיק כסף אחפש דירה שתיתן תשואה משכירות של 5℅ תחת הנחה של 11 חודש שכירות.

לפצל את הסכום ל2 תיקים. אחד לטווח יחסית קצר ושנועד לקניית דירה להשקעה מתי שהוא בעתיד, והשני לטווח ארוך כמו שהיה לי בעבר.
הנה שאלת השאלות: נניח אתה רוצה לקנות דירה בשנה הקרובה. אבל עדיין לא קנית אותה (כלומר, יש לך גמישות בבחירת הדירה). האם שווה להשקיע את הכסף בהשקעה לטווח קצר (כלומר, פק״מ קצר)?
מבלי לייעץ דבר, ברמה התאורטית, אני חושב שזאת שגיאה. הסיבה היא שדירה היא הון. הון שונה ממניות אבל היא הון. ויש קורלציה בינהם.
לכן, מבחינת פונקציית תועלת, עדיף להשקיע גם לזמן קצר לשם קניית דירה, דווקא בשוק המניות.
בהחלט יתכן מצב בו שוק המניות יפול ב-50% ומחירי הדירות לא ירדו. אז תקנה דירה יותר זולה. זה סיכון. אבל יותר סביר שמחירי הדירות יעלו, מחירי המניות יעלו, והאג״ח הקצר לא ישיג את התשואות האלו (כמו שאכן קרה ב-10 שנים האחרונות).

אישית, אני יצרתי טבלא של כל התרחשים האפשריים, נתתי לכל תרחיש הסתברות, וחילקתי את התיק לפי תוחלת המשערך שלי.
כשאתה אומר חילקתי את התיק אתה מתכוון את ההקצאה בין האפיקים, או שפיצלת ל2 תיקים?
אשמח לקבל עותק של הקובץ שהכנת אם אפשר (כמובן אתה מוזמן לסלף את הנתונים מטעמי פרטיות)

החלטתי שבעתיד החליף את האגח בדירה.
ואז תישאר עם דירה ועוד תיק של 100% מניות?
זה בתכלס שקול לאפשרות השניה שהצגתי רק שבחרת בצורה מוזרה 2 תיקים שאחד הוא רק מניות ואחד רק אג"ח. והחלטת ש30% מההון שלך ילך לתיק שנועד לדירה

אם מכרת דירה להשקעה, תשאל את עצמך מה הסיבה שמכרת, ותמשיך את האסטרטגיה שלך הלאה לפי זה. אם זה קרה בגלל שינוי בסנטימנט שלך כלפי שוק הדיור, אז תשים את הכסף בנכסים עם קורלציה שלילית\ לא קיימת לשוק הדיור. אל תשכח ששוק הדיור נמצא על הכוונת של כל המדינה כרגע אז זה שוק די צפוף עם הרבה כסף שמתחרה על תשואה נמוכה מאוד. תמשיך את אותו קו שהוביל אותך לקל החלטה למכור את הדירה.

@DavidA הבעיה היא לא אסטרטגיית הכניסה אלא היציאה. החלטתי לשים הכל בשוק ההון.. מתי אני יוצא וקונה שוב דירה?

הייתי יוצא מהנחה שאני לא יודע לתזמן את שוק הדיור בישראל וגם לא את שוק המניות העולמי.
יכול להיות שעוד שנה יהייה לי מעניין לחזור לקניית דירת מציאה במחיר למשתכן אבל יכול להיות שזה יקח 10 שנים.
תחת ההנחה הזו הייתי מקצה 50% למניות אותם הייתי מתכנן להחזיק לטווח ארוך ( בחלק הזה הייתי נותן עדיפות לאפיקים פטורים כמו גמל, פנסיה, השתלמות) ו 50% לאג"ח אותם הייתי מתכנן להחזיק באפיק ממוסה עד שארצה לחזור איתם לשוק הדיור.

@liranviper
אני מבין ממך שאתה מעוניין להמשיך להשקיע בנדל"ן רק המחירים כעת מפריעים לך (כמו לי, כבר כתבתי שאני נמצא במצב דומה), למה אם כך לשים את הכסף בשוק ההון?
לדעתי, שוק ההון מצריך אופק השקעה ארוך, ואם אתה חושב לצאת כשהמחירים (של הדירות) ירדו - אל תכנס בכלל. גם לא הייתי הולך על אג"ח כיון שיתכן שמחיר הדירות לא ירד (לפחות נומינלי) ואז תאבד תשואה (שכירות) של כמה שנים לחינם.
המחשבה שלי, לקנות דירה בחו"ל. כיון שכך אני מקבל תשואה גבוהה יחסית, עם תנודתיות נמוכה שתאפשר לי לחזור להשקעה בארץ. אני מודע לכך שזה דורש לימוד ושיש בזה סיכונים אבל התשואה מפצה על כך.
מתי אני יוצא וקונה שוב דירה?
אני רוצה לקנות שוב דירה כאשר תשואת השכירות תדמה לתשואה ההיסטורית.

נערך לאחרונה ב:
לדעתי, שוק ההון מצריך אופק השקעה ארוך, ואם אתה חושב לצאת כשהמחירים (של הדירות) ירדו
זה רק התנאי הראשון, התנאי השני הוא ששוק ההון לא קרס.. אם לא הייתי גמיש בעיתוי אז אני מסכים איתך אבל אני גמיש ועקרונית גם אין לי בעיה לקנות את הדירה בעוד 20 שנה

@DavidA הבעיה היא לא אסטרטגיית הכניסה אלא היציאה. החלטתי לשים הכל בשוק ההון.. מתי אני יוצא וקונה שוב דירה?
תראה, בעיקרון ישראל נמצאת בצומת דרכים די גדול, הנתונים מראים צמיחה גבוהה, אבטלה נמוכה, רמת חיים גבוהה וכו'. אם אתה חושב ששוק הדיור יירד, זה תמיד ייקרה לאורך תקופה ממושכת של שנה- שנה וחצי שכן לסנטימנט לוקח הרבה זמן להשתנות בשוק הזה, לכן אם הייתי במצב הזה הייתי הולך ובודק אגחים סולידיים עם סיכון בינוני על 3-4% תשואה שלא שייכות לחברות נדל"ן-ויש מעט כאלה. ( דרך אגב שוק האגחים בישראל מתמחר כבר עכשיו סיכון מאוד גבוה בשוק הדיור). אולי 30% מהכסף שם במדד ת"א, בכל זאת הנתונים בארץ מאוד חזקים כרגע והמדדים כאן לא מתומחרים כל כך גבוה.

אם לא הייתי גמיש בעיתוי אז אני מסכים איתך אבל אני גמיש ועקרונית גם אין לי בעיה לקנות את הדירה בעוד 20 שנה
אם כך בחר באפשרות הראשונה, מדוע אתה מתלבט? מההתלבטות שלך נראה, שאתה לא רוצה להגיע למצב ששוק ההון קורס ואתה צריך לחכות 20 שנה עד לרכישת הדירה.
שים לב, ישנה סבירות לא נמוכה שקריסה בשני השווקים תבוא יחד (מיתון ואבטלה יקשו על אנשים לעמוד בתשלום המשכנתה).

שים לב, ישנה סבירות לא נמוכה שקריסה בשני השווקים תבוא יחד
אני מסכים.. לוקח את זה בחשבון. מקווה שבמקרה כזה שוק ההון יתאושש קודם.

מדוע אתה מתלבט?
עיקר ההתלבטות היא איך להגדיר מראש באילו תנאים אני קונה שוב דירה (ומוכר מניות לשם כך)

ככל הזכור לי, הסיבה שמכרת את הדירה הייתה בגלל שלא רצית להיות מושקע 100% בשוק הדיור. אבל היית רוצה להיכנס לשותפות בדירה עם חבר, כלומר להיות מושקע 50% בדירה, לולי מה שהזהירו אותך ששותפות זה מסוכן. לא זכור לי שהיו לך שם שיקולים של תזמוני שוק.
אז למה לא להגדיר לעצמך שתשקול שוב לקנות דירה כאשר ההון שלך יכפיל את עצמו כך שתוכל לקנות דירה ב-50% מההון? למה אתה צריך להיכנס לתזמוני שוק?
אבל בכלל, לא ברור כאן למה בכלל אתה מעוניין לקנות דירה. נשמע שזה לא עבור מגורים. וגם נשמע שכרגע אתה לא מאמין במיוחד בשוק הדיור כהשקעה. אז זה כנראה רק כדי לגוון את האלוקציות שלך, לא? אז תחשוב לטווח הארוך איזה תמהיל היית באמת רוצה של מניות/אגח/נדל״ן, ותקנה דירה כשההון שלך יאפשר קניית דירה לפי האלוקציה הזו.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
deussex מסתבר שעדיין מתקשה להגדיר אחוז סולידי בחלק הנזיל, מלבד נדל"ן שוק ההון 29
פשוט יותר אם הסולידית משנה אסטרטגיה, אז דיבידנדים זה טוב ? שוק ההון 157
פ אסטרטגיה סולידית לדירה ראשונה נדל"ן 4
Y בניית אסטרטגיה פיננסית יומני מסע אישיים 2
M דאטה סיינס AI- אסטרטגיה התפתחות אישית 0
T מימוש מניות ורף תקרת מס הכנסה (אסטרטגיה כדאית) שוק ההון 9
O אסטרטגיה להעברת תיק מנוהל להשקעה פאסיבית שוק ההון 2
CoinCollector אג״ח ארוך - אסטרטגיה להשקעה שוק ההון 9
א אסטרטגיה השקעה - לבעלי חיסכון קטן שוק ההון 5
Harvey אסטרטגיה להשקעה בנדל״ן באיזור גוש דן, סקר - מה הסוג נכסים המועדף עליכם? נדל"ן 8
יבגני וולף קופת גמל ותיקה- אסטרטגיה שוק ההון 14
נ אסטרטגיה שוק ההון 7
K גיבוש אסטרטגיה להחזרת משכנתא צרכנות פיננסית 37
D אסטרטגיה בניהול התיק שוק ההון 8
N אסטרטגיה לאחר עליה למכור את ההשקעה במניה שוק ההון 18
sogi אסטרטגיה להעלאת השכר בהייטק התפתחות אישית 146
א השקעה סולידית בשוק ההון: אסטרטגיה פשוטה למתחילים אוף טופיק 21
ה תהייה לגבי אסטרטגיה בקרן השתלמות IRA שוק ההון 3
Gari אסטרטגיה בבחירת קרן מחקה ישראלית שוק ההון 40
M אסטרטגיה למזעור דמי ניהול לטווח ארוך במחקות שוק ההון 47
Liron2035 אסטרטגיה במעבר מתיק מנוהל בנק לתיק פסיבי שוק ההון 2
דור דורים תזמון/אסטרטגיה למינימום של מלכודות מס שוק ההון 19
יבגני_ל אסטרטגיה - חשבון מסחר ממוסה במקור יחד עם לא ממוסה במקור צרכנות פיננסית 59
nick קצירת רווחים של אסטרטגיה מסוכנת\אקטיבית, כתוצאה מאיזון בתיק קטן שוק ההון 7
oz1987 אסטרטגיה של הוזלת דמי ניהול שוק ההון 45
S בקשת עזרה בחישוב אסטרטגיה (מכירה לפני ה-ex-Date) שוק ההון 67
C אסטרטגיה לבניית תמהיל משכנתא צרכנות פיננסית 53
S אסטרטגיה למסלול פנסיה שוק ההון 3
M אסטרטגיה למשיכת כספים בפרישה פרישה מוקדמת והחיים שאחריה 71
H אסטרטגיה השקעה לטווח קצר שוק ההון 8
מ אסטרטגיה במקום הקטנת אחוז מניות עם הזמן שוק ההון 26
P אסטרטגיה לתחילת השקעה פאסיבית - dollar cost averaging? שוק ההון 12
ETL אסטרטגיה בזמן רכישת\מכירת ניירות ערך שוק ההון 181
אריאלT אסטרטגיה ברכישת דירה נדל"ן 35
M דו"ח שנתי לאחר קיבוע זכויות פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
ה משיכת כספי פיצויים לאחר זמן פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
R תשלום ארנונה לאחר עזיבת הנכס מיסים 13
ה מסלולים בקרנות השתלמות לאחר הרפורמה (יולי 24) פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 5
א גילתי שאבי מתמודד עם OCD לאחר 30 שנה אוף טופיק 2
N דמי ניהול בגמל/השתלמות לאחר פרישה - העלאת דמי ניהול פרישה מוקדמת והחיים שאחריה 1
S התלבטויות כלכליות לאחר היציאה לפנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
L האם אופציות ניתנות למימוש לאחר התפטרות מיסים 13
R התפטרות לאחר חופשת לידה אוף טופיק 2
D קרן כספית או פיקדון לאחר רכישת דירה מקבלן שוק ההון 3
מ מה קורה לפנסיה ולקופת גמל לאחר פטירה? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 12
Z ניקוי מס במקור לאחר פיצול מניות ב ETF. שוק ההון 4
deussex שאלה עבור הוריי - שינוי מסלול לאחר יציאה לפנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 7
A מינוף לאחר פרישה פרישה מוקדמת והחיים שאחריה 8
פ היטל השבחה לאחר שינוי תב״ע לפני קבלת היתר - גלגול חבות ברכישה נדל"ן 2
מ הערכת גובה מס רווחי הון במשיכה שנתית לאחר עצמאות כלכלית מיסים 10

נושאים דומים

Back
למעלה