רבים תוהים מהי הדרך העדיפה לקנות אגרות חוב ממשלתיות: האם לקנות את האג"ח ישירות בבורסה, או להשקיע בקרן נאמנות אג"חית המחזיקה מספר רב של אגרות חוב. התשובה תלויה כמובן בסיבות שבגינן אתם משקיעים באג"ח ממשלתי מכלתחילה.
רוב המשקיעים רוכשים אגרות חוב ממשלתיות משלוש סיבות מרכזיות:
1. פיזור – רוב תיקי ההשקעות כוללים פלח נכבד המוקצה לאגרות חוב ממשלתיות, מפני שמדובר באפיק השקעה בטוח יותר ותנודתי פחות לעומת מניות. בנוסף, במקרים רבים מחירי אגרות החוב הממשלתיות נעים ביחס הפוך למחירי המניות, מה שתורם לפיזור התיק ולגידור הסיכון שבהשקעה.
2. הכנסה קבועה – אגרות חוב ממשלתיות מניבות הכנסה שוטפת בדמות תשלום ריבית ("קופון"), אשר משולמת למחזיקי האג"ח בתדירות של פעם בשנה. גובה הריבית שתקבלו תלוי במחיר שבו רכשתם את האג"ח בבורסה.
3. ביטחון – כאשר אגרת החוב תגיע למועד הפירעון בעוד 5 שנים, 10 שנים או כל זמן אחר, תקבלו חזרה את מלוא הערך הנקוב. ממשלת ישראל עמדה עד כה בהתחייבויות כלפי בעלי החוב שלה מאז קום המדינה, ולכן אגרות חוב נחשבות לאפיק השקעה סולידי ובטוח יחסית.
4. הגנה מדפלציה – משקיעים שמאמצים את המודל של הארי בראון מחזיקים באג"ח מסיבה פשוטה: הגנה על התיק מפני תרחיש של דפלציה.
זכרו – ערכן הנקוב של אגרות החוב שלכם עשוי להיות נמוך מהמחיר ששילמתם תמורתן, ובמיוחד אם אתם מוכרים אותן לפני הפידיון.
קניית אג"ח ממשלתי ישירות בבורסה
ניתן לרכוש, להחזיק ולמכור אגרות חוב בדיוק כמו כל נייר ערך אחר הנסחר בבורסה, אולם בימינו יש פחות ופחות משקיעים פרטיים שעושים זאת.
המרווח בין שער הקנייה לשער המכירה נמצא בדרך כלל בגבולות ההיגיון (רוב המשקיעים ממילא מחזיקים את האג"ח עד למועד הפידיון כך שהם לא צריכים לדאוג לגבי מועד המכירה).
לחלופין, קיימת אפשרות לרכוש את אגרות החוב ישירות מבנק ישראל דרך השתתפות במכרז, אם כי הדבר כרוך בטרחה מסוימת. עם זאת, יש לציין שעמלת הקנייה עשויה להיות זולה יותר.
כדי להחליט אילו אגרות חוב ממשלתיות לרכוש, תוכלו להיעזר באתר הבורסה. ההבדלים העיקריים בין אגרות החוב הממשלתיות השונות (בריבית קבועה), הם שער הקנייה, גובה הקופון שהן משלמות (ריבית) וזמן עד לפידיון האג"ח.
לקנייה ישירה של אג"ח ממשלתי יש כמה יתרונות:
- הטבות מס: אם תמכרו אג"ח ממשלתי לא צמוד ברווח תשלמו מס של 15% בלבד (לעומת מס של 25% על קרן
- עלות: אין דמי ניהול שצריך לשלם למנהל קרן הנאמנות או תעודת הסל האג"חית. למעשה, מלבד עמלת הקנייה, אין עמלות נוספות שצריך לשלם (בהנחה שאתם מחזיקים את האג"ח עד למועד הפידיון)
- שקט נפשי: ניתן לדעת בדיוק מה גובה ההכנסה השוטפת שתקבלו מהאג"ח מדי שנה. ניתן להתעלם מהשינויים בשער (מחיר) האג"ח, שכן תוכלו להיות בטוחים (כל עוד ממשלת ישראל על כנה) שתקבלו חזרה את הערך הנקוב של האג"ח אם תחזיקו אותה עד למועד הפידיון.
- סולם אג"ח: ניתן להרכיב "סולם" של אגרות חוב ממשלתיות באמצעות קנייה ישירה של אג"חים עם מועד פידיון שונה. לדוגמה, ניתן לרכוש 5 אגרות חוב:
- אג"ח אחד עם מועד פידיון של שנתיים (ממשל שקלית 0115)
- אג"ח שני עם מועד פידיון של ארבע שנים (ממשל שקלית 0217)
- אג"ח שלישי עם מועד פידיון של שש שנים (ממשל שקלית 0219)
- אג"ח רביעי עם מועד פידיון של שמונה שנים (ממשל שקלית 0122)
- ואג"ח חמישי עם מוד פידיון של עשר שנים (ממשל שקלית 0323)
- ככל שחולפות השנים ממחזרים את הכסף מאגרות החוב שנפדו ורוכשים באמצעותו אגרות חוב נוספות ב-"קצה הארוך" של הסולם. שיטה זו מאפשרת למתן את תנודתיות ההשקעה עקב שינויים בשער ריבית בנק ישראל, שכידוע משפיעים מאוד על מחירי אג"ח ממשלתי (עליית הריבית מרסקת את שערי האג"ח הקיימים, ואילו ירידת ריבית גורמת להם לזנק).
חסרונות בקנייה ישירה של אג"ח ממשלתי
- ידע: יהיה עליכם לעשות שיעורי בית וללמוד את שוק האג"ח הממשלתי לעומק. בנוסף, כשאגרת החוב שרכשתם תגיע לפדיון תצטרכו להשקיע זמן באיתור וקנייה של אגרת חוב אחרת.
- תנודתיות: מחיריהן של אגרות החוב שלכם יעלו וירדו על בסיס יומי. אם משך החיים הממוצע של האג"ח ארוך מאוד (עשר שנים ויותר), התנודות במחיר עלולות להיות קיצוניות.
- הון מינימלי: כדי להרכיב "סולם" של מספר אגרות חוב בעלי מח"מ שונה (כפי שתואר לעיל) צריך להחזיק בסכום גדול יחסית של כסף. בנוסף, כדי לרכוש אג"ח באופן ישיר בשלב מסחר הרצף צריך להחזיק בסכום גדול יחסית של 35,000 ש"ח. ניתן לרכוש גם בסכומים קטנים יותר אולם הפקודה תתבצע רק בשלבי הפתיחה והסגירה של המסחר.
השקעה בקרן נאמנות אג"חית
הבחירה הראשונה שיש לקבל ביחס לקרנות נאמנות אג"חיות היא אם מדובר בקרן נאמנות אקטיבית או פסיבית (קרן נאמנות מחקה).
כיום ישנן שלוש קרנות מחקות אשר מחקות את מדד "אג"ח ממשלתי כללי". הן עושות זאת על ידי קנייה והחזקה של כל 32 אגרות החוב הממשלתיות הצמודות והלא צמודות שמרכיבות את המדד הזה. הקרנות הן: "פסגות מחקה אג"ח ממשלתי", "קסם KTF ממשלתי כללי ללא מניות" ו-"מגדל MTF אג"ח ממשלתי". ישנן קרנות המחקות מדדי אג"ח אחרים – עיינו באתר Funder.
לחלופין, יש המון קרנות נאמנות אג"חיות מנוהלות – אבל חשוב שתקראו את מדיניות ההשקעה שלהן לעומק כדי לדעת בדיוק במה הן משקיעות. הרבה מאוד קרנות אג"ח אקטיביות מתהדרות בתארים כמו "אסטרטגיות" או "אלפא". אתם עלולים לגלות שמנהל הקרן ה"סולידית" שלכם רכש עבורכם אגרות חוב של ממשלת אינדונזיה, כי מדיניות ההשקעה מתירה לו לעשות זאת. לכן חשוב שתקראו את האותיות הקטנות.
כמו תמיד, קרן מחקה עדיפה על קרן נאמנות אקטיבית בפרמטר החשוב של דמי הניהול. 3 הקרנות המחקות שציינתי לעיל גובות דמי ניהול של 0.02-0.04% לשנה, בעוד שהקרנות המנוהלות גובות בין 0.5% ל-2% בשנה. זה הבדל ענק, בטח כשמביאים בחשבון שסביבת הריבית כיום נמוכה והתשואות הריאליות של האג"ח הממשלתי נמוכות מאוד.
ביצועיהן של קרנות הנאמנות האקטיביות משתנים כל העת מפני שמנהלי הקרנות האקטיביות מנסים למכור את אגרות החוב תמורת רווח. חלקם מצליחים להכות את השוק, חלקם מפגרים אחרי השוק. כרגיל, אין שום דרך לדעת מראש אילו קרנות נאמנות מנוהלות יצליחו ואילו ייכשלו.
יתרונות ההשקעה באג"ח ממשלתי דרך קרן נאמנות:
- בקנייה אחת ניתן להקצות פלח שלם בתיק ההשקעות ל-32 אג"ח ממשלתיות, מה שמסייע משמעותית לפיזור התיק.
- לא צריך לשלוט לעומק ברזי שוק האג"ח.
- הקרן תחזיק באגרות חוב עם מח"מ מגוון. הפיזור הזה אמור להגן על ההשקעה מפני תנודתיות חדה.
חסרונות ההשקעה באג"ח ממשלתי דרך קרן נאמנות:
- פיזור האחזקות בקרן לא יכול להגן לחלוטין על ההשקעה, ומכיוון שמדובר בקרנות פתוחות אין שום ערובה לכך שתקבלו את מלוא הכסף שהשקעתם בחזרה.
- עלות שנתית – גם דמי ניהול אפסיים עלולים לפגועה באג"ח שמניבה תשואה נמוכה בלאו הכי.
- קרן נאמנות אקטיבית עלולה לפגר אחר מדד אג"ח ממשלתי כללי.
- ישנו סיכון (קטן מאוד) של מעילה או קריסה של מנהל הקרן.
- קרנות אג"ח ממוסות בשיעור גבוה (25%).
אז מה עדיף?
הארי בראון המליץ בשעתו על חשיפה לאג"ח הממשלתי הלא צמוד הארוך ביותר שמוצע להשקעה במדינתו של המשקיע, עם מינימום של 20 שנה עד לפידיון. מטבע הדברים מדובר גם באג"ח הממשלתי התנודתי ביותר – לטוב ולרע, אולם כזכור, האסטרטגיה של בראון מתבססת על כך שנכסים תנודתיים מאזנים זה את זה.
באופן אישי, אני מחזיקה באגרות חוב ישירות. הגם שאני חסידה אדוקה של פילוסופיית ההשקעה הפסיבית, לקרן נאמנות המחקה מדד אג"ח פשוט אין את פוטנציאל הזינוק, או ה"אפסייד", שיוכל למשוך את התיק בעת הצורך, מפני שהיא מחזיקה גם באג"חים קצרים יותר מהנדרש (ראו לדוגמה את הניירות המרכיבים את מדד האג"ח הארוך ביותר, ממשלתי שקלי 5+ שנים) .
אני מוצאת שהחזקה ישירה באגרת חוב זולה יותר וכמובן מאפשרת "לנעול" את שער הריבית שתקבלו מדי חודש (שזהו יתרון גדול למי שמעוניין לייצר הכנסה קבועה משוק ההון).
לעומת זאת, מי שאינו מעוניין בהכרח לפעול לפי שיטת בראון ולייצר חשיפה קבועה לשוק האג"ח הממשלתי במינימום מאמץ, עשוי למצוא בהשקעה בקרן נאמנות המחקה מדד אג"ח ממשלתי בבחינת אפשרות נוחה והולמת.
לקנות אג"ח ממשלתי היום זה לא ריאלי. 1) כל האג"חים בבועה אדירה, בעיקר בעקבות הריבית הנמוכה בכל העולם. הריבית הזאת חייבת לעלות מתישהו, ומי שמחזיק באג"חים יפסיד. נכון שהתיק של הארי בראון מאזן את זה, אבל למה סתם לזרוק כסף לפח? אין שום דרך שבה האג"חים לא יפסידו מהערך שלהם בשנים הקרובות הרי, במיוחד עם מדיניות התמריצים של הפד שלא נגמרת. 2) מקרה של דיפלציה הוא בלתי אפשרי, במיוחד כשלבנק המרכזי יש מכונת הדפסה זמינה למתי שהוא רוצה. הרבה יותר סביר (וההיסטוריה מוכיחה את זה) שהבנקים ידפיסו כסף עד להיפר-אינפלציה מאשר לתת לדיפלציה להשתלט. 3) למה לממן את אותה ממשלה… קרא עוד »
אם אני מבין נכון את דבריך,
מה הטעם לפזר את הכסף בכלל. צריך לקנות רק זהב וזהו ?
לטענתך לגבי האגחים – את זה שהאגחים בבועה אדירה – אומרים כבר שנתיים. מי שלא היה בשוק בשנתיים הללו רק הפסיד תשואה. הריבית כיום נמוכה – אבל האם אתה באמת יכול לדעת מתי תעלה הריבית? הרי אם הריבית תעלה בעוד שנתיים, לא צריכה להיות לך בעיה לקנות אגח קצרות לטווח זה או מעט יותר
תודה רבה על הכתבה,
את יכולה להסביר מדועה אג"ח בעל מח"מ גבוהה סובל מתנודתיות גבוהה ?
דורין, למה האג"ח ארוך הטווח יחטוף? בכל מקרה מחיר הפדיון שלו מובטח, לא?
כן אבל האם נכון להגיד שבסוף התקופה הוא יקבל את התשואה שהובטחה לו ?
למרות כל התנודות במהלך הדרך עד המועד הסופי?
אג"ח בריבית משתנה יכול לספק הגנה מפני עליית ריבית. משום מה רוב ההתייחסות פה היא לצמודות או שקליות לא צמודות, טרם ראיתי דיון על אג"ח ריבית משתנה.
יוני – למיטב ידיעתי אין אגחים ממשלתיים אלה בשוק היום.
תקן אותי אם אני טועה.
מולי יכול להיות שאתה צודק בנוגע לאינפלציה בטווח הארוך, אבל בטווח הקצר של השנים הקרובות דברים יכולים להתפתח באופן שונה. אל תשכח שאנחנו חיים בכלכלה ש90% מהכסף מודפס על ידי בנקים פרטיים ולא על ידי המדינה או הבנק המרכזי וכדי שהכסף הזה יכנס למחזור והמחירים יעלו, צרכן או בעל עסק צריכים ללוות אותו. דפלציה או מיתון מתמשך בהחלט אפשריים בטווח של השנים הקרובות ואפילו הלאה. זהב וביטקוין לא יעזרו לך במצב כזה והם גם לא נותנים דיבידנדים, בנוגע לשוק המניות תסתכל קצת על הגרפים של שוק המניות היפני זה יסדר לך את הראש… ממליץ לך לכסות את עצמך מכל הכיוונים.
גובה הקופון לא תלוי במחיר הרכישה אלא רק במה שנקבע מראש לגבי האגח.
ההמלצה של אגח ארוך מסוכנת ביותר ולא נכונה לימים אלה. מה שהארי כתב היה נכון לתקופה שבה התשואה לפדיון היתה הרבה יותר גבוהה. השקעה באגח ל-30 שנה מניחה ששערי האגח מגלמים עליית ריבית וזה לא נכון כרגע. עקום התשואות לא מספיק תלול בתחום של 20 שנה אלא רק עד כ-5 שנים.
למי שעוד לא השתכנע בהמלצה של הסולידית לא לנסות לנבא מגמות, הנה דוגמא יפה. יעקב המלומד כתב בשכנוע עצמי עמוק שאל למשקיע סולידי להחזיק באגח הארוך. מאז כתיבת התגובה עד היום, קצת יותר משנה אחרי, עלה האגח המדובר, 0142, משער של 103 ל 140. עליה של 35% בשנה ורבע.
הי דורת הי, אני יודיע שזה לא קשור לפוסט הצפציפי אבל קשור לכלל הבלוג… מה אחוז הצריך מסך ההכנסה לאורך השנים של העשירונים השונים? מצאתי את זה (עמוד 1, לשנת 2009): http://www.knesset.gov.il/mmm/data/pdf/m02909.pdf אבל אני בטוח שכבר יש לך את המידע הזה איפו שהוא, והלוחות של הלמס לא מובנים לחלוטין יש לשים לב שבדוח ה ממ"מ ניגרע הוצאות רכב, והוצאות דיור… — חוסר ההבנה הבסיסי אצלי הוא: נניח הוצאות רכב של 2500 [דוח למ"ס] והוצאות דיור 2640 [אותו לוח] [http://www.cbs.gov.il/publications10/1389_haytek95_07/pdf/l23.pdf] יוצא שעד העשירון התשיעי כל האוכלוסיה חיה בחוב כרוני וזזה כמובן לא הגיוני… השאלה– * איפו אני טעה? ** או, היכן… קרא עוד »
השאלה פשוטה…
מה אחוז החיסכון/הצריכה באוכלוסיה לפי העשירונים השונים [כלל כל ההוצאות של דיור ורכב]
לדוגמא:
עשירון ראשון: הכנסה 2500
הוצאה כלל רכב ודירה 2700
==> שיעור חיסכון שלילי
עשירון תשיעי: 9000
הוצאה כלל רכב ודירה 8000
שעור חיסכון : 8000/9000
וזאת לאורך השלושים שנים האחרונות?
ומה את יכולה להגיד על מגמה זו [האם היא תלויית ריבית/תרבות…..]
אני שואל, כי נראה לי ששיעור ההוצאה גובר על שיעור ההכנסה לאורך כל תישעת העשירונים…… וזה נראה לי לא הגיוני……
התכוונתי שעור החיסכון
[9000-8000[/9000 שזה 1/9
זה בדיוק מה שעשיתי ואז יוצא לי שבעשירון העליון (התשיעי לא גומאים את החודש),
זאת אומרת אילו שחוסכים (סטיית תקן -1 עבור כלל ההוצאות כולל הוצאות דיור)
למעשה נמצאים במינוס של כמה שקלים:
טבלה
מינימום הוצאה | סוג הוצאה עשירון תשיעי
765 שרותים
4510 תחבורה
2522 חינוך
1045 בריאות
559 ביגוד
709 ריהוט
1731 משק
4402 דיור
511 ירקות
2459 אוכל
=========
19213 הוצאה לאחר חיסכון
18163 הכנסה
לכון חיסכון שלילי – וזה עוד אילו שחוסכים!!
* זה לא מעט מוזר? או שאני מחשב לא נכון?
דורין שלום. ברצוני להשקיע בסולם אגחים ל-5 שנים.האגח שנפדה בתום שנה ראשונה+ ריבית הקופון המתקבל משאר האגחים יושקעו מחדש בסולם -6. האם אני צודק. לחילופין ברצוני לדעת אם אני קונה קרן מחקה על אגח ממשלתי כללי האם הקופון המתקבל יושקע חזרה בתעודה. אשמח לקבל תשובה. לסיום אשמח אם תיבני באתר כמה דוגמאות לא מחיבות לתיקי השקעות פסיבי לטווח ארוך כמו באתר התמונה הגדולה. תודה
מבחינתי יש ביקוש 🙂
אני נהנה מאד לעקוב אחרי הבלוג שלך תודה על הכל
אג"ח ממשלתי?!?..עכשיו?!…NOW?!..חחחחחחחחחחח..עכשיו זה הזמן למכור אותו,ולא לקנות אותו!!!..אנחנו בתחתית התחתית של התחתית של הריבית!!!..משוגעים!!!..אולי שורט אג"ח ממשלתי…מכאן הסיכוי להעלאת ריבית,גבוה יותר מירידתה(יש לה בכלל לאן לרדת?!)…הממשלתי הארוך ייתרסק!!!..כולם גיבורים פה…
אולי תדברי יותר על הגנת תיק,ולא על קניית תיק!!!…אנחנו כרגע לפני חבית חומר נפץ הגדולה בהיסטוריה…ואנשים מסוממים פה,אדישים…אם כבר הנכס הכי בטוח בעולם כיום הוא:מניות+מזומן…לא זהב ולא אג"ח!!!..ובטח שלא ממשלתי.
ועצתי לכם הכי טובה:אל תקשיבו לאף אחד!!..אין מומחים בבורסה,ולא היו…את זה לא אני אמרתי…אלא:ווארן באפט…אל תנסו לעולם לתזמן את השוק,כי הוא ייקרע אתכם לגזרים.בורסה זה מכשיר פלא שאף אחד לא הצליח לפענח..ראו הוזהרתם,מעצות אחיתופל…שמרו על כספכם,ברבור שחור בדרך.
– "אג"ח ממשלתי?!?..עכשיו?!…NOW?!..חחחחחחחחחחח..עכשיו זה הזמן למכור אותו,ולא לקנות אותו!!!.."
– "אל תקשיבו לאף אחד!!..אין מומחים בבורסה,ולא היו…את זה לא אני אמרתי…אלא:ווארן באפט…אל תנסו לעולם לתזמן את השוק,כי הוא ייקרע אתכם לגזרים"
אתה באמת לא רואה את הסתירה?
אלון – מה כל כך בטוח במניות?
[…] להשקיע באג"ח ממשלתי באמצעות תעודת סל או קרן מחקה, אך עדיף הרבה יותר לרכוש את אגרת החוב עצמה בבורסה או […]
אלון ככה נראית הכלכלה שהחוב של המדינה שלה הגיע לקוודריליון…
http://www.youtube.com/watch?v=jwcNT74zEAU
[…] חייבים לקנות את אגרות החוב ישירות – הם יכולים לקנות קרן נאמנות מחקה אשר עוקבת אחר מדד אג"ח ממשלתי כללי באמצעות אחזקה בכל […]
[…] הבסיסית (שקיבלה ביטוי גם בתגובות לפוסט הזה) היא שהריבית הנמוכה יכולה רק לעלות – וכשזה יקרה, […]
[…] הדיון להלן מתמקד הן באג"חים בודדים והן בקרנות המחזיקות אג"ח. על ההבדל בין הגישות כתבתי כאן. […]
הערה קטנה: מכירת אג"ח לא צמוד כן תוביל לתשלום מס של 25%
מס של 15% ישולם רק במקרה של חלוקת ריבית (קופון).
[…] לירידת/העלאת ריבית, אנו בוחנים את משך החיים הממוצע (מח"מ) של האג"ח. מח"מ של 4 שנים פירושו שמחיר האג"ח ירד […]
היי דורין, תודה על הפוסט 🙂
אני מנסה להתחיל לבנות לי תיק לפי המודל של הארי בראון, והיות והידע שלי עדיין בחיתוליו אני מפחד לקנות אג״ח ישירות, אבל ממה שאני מבין ממך אם אקנה קרן מחכה אז לא עשיתי שום דבר מבחינת איזון התיק?
מה היית ממליצה?
תודה!
שלום דורין
אינני מבינה באג"ח ואני רוצה לחסוך כסף בצורה בטוחה אבל שיהיה גם רווחי מה היית ממליצה לי?
האם יש אג"ח סולידיות שאין בהן הרבה סיכון אבל בכל אוכל לקבל עליהן רווח?
אם קונים אג"ח דרך קרן נאמנות מה קורה עם הריבית של האג"ח ,
שאלה:
איך מחושבת התשואה נטו של אג"ח? איך יתכן שפה: http://www.bizportal.co.il/bonds/quote/generalview/1122019
יש איגרת עם שיעור ריבית 4.25%, מח"ם 0.17, שנסחרת במחיר 104.24 והתשואה נטו שכתובה היא 3.44%- (ריבית שלילית). אני בהחלט מבין למה שהתשואה נטו שלילית, אבל אני לא מצליח להבין למה 3.44%, זה נראה לי המון.
תודה,
שמוליק
האם הקופון המתקבל מושקע חזרה אוטומטית בקרן? ומה לגבי מיסוי הקופון בקרן?
מדד אג"ח ארוך שהושק ב- 2017
שקליות ריבית קבועה ממשלתיות 10+ שנים
https://www.tase.co.il/Heb/MarketData/Indices/Bond/Government/Pages/IndexAbout.aspx?Action=7&addTab=6&IndexId=730
שלום, האם בקרן מחקה אג"ח יש משהו דמוי "קופון"? או לחילופין מה הקרן עושה עם ה"קופונים" של האג"חים?
תודה.
במערכת מיטב טרייד, כשרוצים לקנות אגח ממשל שקלית ישירות (נגיד 0723) יש מינימום קניה של 30,000 יחידות. למה? (ניסיתי עוד כמה אגחים ארוכים יותר ועדיין אותו מצב).